Langue

Ontbijtsessie EMISSIES

Date: 
15 May 2012 07:30 - 09:30
Lieu: 
Centexbel - Zwijnaarde

Programma

De relatie gezondheid en textielproducten (en dagelijks gebruikte kunststofmaterialen in het algemeen) krijgt steeds meer aandacht. De aanwezigheid van pesticiden, metalen en allergenen wordt al langer getest. Nu wordt de vrijstelling van vluchtige chemische producten in de omgevingslucht ook onder de loep genomen. Deze vrijstelling kan een invloed hebben op de luchtkwaliteit in de woonkamer, op geuren of op de aanwezigheid van allergische componenten.
Deze problematiek wordt al geruime tijd goed opgevolgd voor vloerbekleding, met een zeer gunstig resultaat. Gezonde vloerbekleding wordt gecertificeerd volgens Prodis en Oeko-Tex®. Ook voor andere producten worden deze labels steeds vaker vereist.
In de jongste jaren worden de verschillende criteria en testmethoden op elkaar afgestemd zoals het Duitse DIBT label en het Franse A+ certificaat. Ook REACh streeft naar het vermijden van ‘Substances of Very High Concern’ waaronder een aantal stoffen die in de omgevingslucht worden vrijgegeven.
Dezelfde criteria en testmethoden zijn eveneens zeer waardevol bij de analyse van kwaliteitsproblemen (naar aanleiding van klachten over allergische reacties of geur) of bij kwaliteitscontroles.

 • Vrijstelling van vluchtige organische componenten geëvalueerd via de woonkamermethode
  Raf Van Olmen, Centexbel
 • Dynamische headspace en thermische extractie: evaluatie van aanwezigheid van te mijden componenten, simulatie van woonkamermethode, en troubleshooting
  Raf Van Olmen en Eddy Albrecht, Centexbel
 • Vluchtige organische componenten in Reach: achtergrond en regelgeving
  Eddy Albrecht, Centexbel
 • DIBT procedure voor vloerbedekkingen voor de Duitse markt
  Jo Wynendaele, Centexbel

Deelnameprijs

leden Centexbel: 100 euro-persoon-sessie | niet-leden: 125 euro-persoon-sessie
kmo-portefeuille (opleidingsubsidie)
Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Participation: 
payant, inscription obligatoire
Contacts: