Langue

Centexbel testte Amitexcon's ultieme brandweerpak

Een inspirerend voorbeeld van open innovatie in de textielsector.
Bron: Nieuwsbrief Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen

Amitexcon is een innovatieve producent van beschermingskledij voor brandweer- en andere veiligheidsinstanties. Het bedrijf heeft zichzelf moeten heruitvinden toen het internet de rol van handelaar in technisch textiel begon over te nemen. De kennis die men gedurende 20 jaar opgedaan had als handelaar gebruikt men nu om samen met een breed netwerk van leveranciers en kennisinstellingen het ultieme brandweerpak te realiseren.

Amitexcon.jpg

Van handelaar tot productleverancier

Het internet is niet voor iedereen een zegen, denk maar aan de boekhandelaars die alle moeite hebben om te overleven. Ook in meer gespecialiseerde nicheproducten zoals technisch textiel voor leger, politie of brandweer wordt de rol van tussenpersoon langzaam overbodig. Na meer dan 20 jaar rondgereisd te hebben met stalen moesten Martin Lippens en Antoaneta Staneva hun ondernemingsmodel dan ook grondig hertekenen. Ze besloten hun kennis en netwerk in te zetten om een eigen product, het beste brandweerpak op de markt, te realiseren.

Open innovatie

Amitexcon past de principes van open innovatie toe om de laatste evoluties op het gebied van technisch textiel om te zetten in een praktische toepassing. Men vertrekt van de meest performante stoffen om de verschillende lagen in een brandweerpak op te bouwen. Deze combinaties worden in het labo van Centexbel getest op het vlak van bescherming, comfort en duurzaamheid. De beste combinaties worden vervolgens in nauwe samenwerking met de gebruikers in een prototype verwerkt, zodat men zeker weet dat men tegemoet komt aan de verwachtingen van de brandweerman. Het resultaat is het intellectuele eigendom van het bedrijf en wordt beschermd door een octrooi. In totaal doet men een beroep op een 15-tal leveranciers (de helft Belgisch) om het product te realiseren.

Het beste brandweerpak

Het resultaat mag er zijn: het Axon pak biedt de beste bescherming (47% minder brandwonden, beter dan Nasa pakken), met het beste comfort (ademend, gewicht, aanvoelen, wasbestendigheid), tegen de beste prijs (20 – 30% goedkoper dan concurrentie). Met dit pak mikt men vooral op grote, internationale bestellingen. Om de productie te verzekeren en de ontwikkeling verder te kunnen zetten (diversificatie) zal men snel bijkomende investeringen doen.