Language

Ademende coatings

Thermoresponsieve polymeren laten coatings "vrijer" ademen

U werkt, sport of levert een andere fysieke inspanning? Natuurlijk zweet u! En, hoe warmer het wordt, hoe harder u zweet. Dus, dacht Centexbel, waarom ontwikkelen we geen coating die niet alleen ademt, maar die het ademend karakter aanpast aan de veranderende temperaturen?
En dat hebben we dus gedaan!

coatingademend-grafiek_0.png

Laten we even bovenstaande grafiek bestuderen. In deze grafiek vergelijken we de prestaties van de coating die Centexbel heeft ontwikkeld (roodbruin) met deze van een Gore membraan (zwart) en van een referentieproduct (grijs).

Als de omgevingstemperatuur stijgt van 20°C naar 40°C, daalt het vermogen tot waterdampdoorlaatbaarheid bij zowel het Gore membraan als het referentieproduct.

De Centexbel coating blijft stabiel en heeft de beste waterdampdoorlaatbaarheid in een omgevingstemperatuur van 40°C.

Hoe kunnen we dit stabiele gedrag van onze coating verklaren?

Door specifieke producten te combineren verkregen we een microporeuze structuur met een poriëngrootte tussen 1 à 5µm, zoals we kunnen zien op de “scanning electron” microscopische foto.

coatingademend_1.png

In combinatie met de intrinsieke thermoresponsieve eigenschappen van de gebruikte polymeren, op basis van een PEO-PPO copolymeer, wordt de waterdampdoorlaatbaarheid temperatuursafhankelijk.

We hebben deze thermoresponsieve coating beschreven in de patentaanvraag WO2011138030 (aanvraag ingediend in samenwerking met de Universiteit Gent.