Language

Horizonverkenning Groene Innovaties

Datum: 
26 Sep 2017 12:00 - 15:00
Plaats: 
Centexbel - Technologiepark 7 - Zwijnaarde

Hoe groen is groen? Jaar na jaar wordt de nadruk op "groen", de roep om "groen" sterker. De markt speelt daar op verschillende manieren op in, gaande van marketing tot gedreven innovaties. In deze horizonverkenning laten we beide aspecten aan bod komen. Hoe wordt omgegaan met "groen" in kunststoffen en textiel? We belichten in deze horizonverkenning enkele innovatieve "groene" methodes om ook uw ontwikkelingen verder te "vergroenen"!

Programma

Octrooien en nieuwigheden ‘Groene innovaties’

Sander neemt u mee door de reeks groene innovaties voor textiel en kunststoffen van het voorbije jaar. Er wordt extra stil gestaan bij patentname’s op deze groene materie en wat dit nog voor mogelijkheden biedt voor Vlaamse bedrijven.
Sander De Vrieze, Centexbel

Refibra(TM) - a new fiber to drive circular economy

The Refibra™ fiber is the first cellulose fiber featuring recycled material on a commercial scale. Lenzings innovation power gives first solutions to the textile industry on challenges of circular economy
Sonja Zak, Lenzing

Het groene futuristische alternatief voor polyester

Avantium heeft een proces ontwikkeld voor het maken van een nieuw polyester uit hernieuwbare grondstoffen. Dit polymeer genaamd PEF heeft superieure technische eigenschappen en kan worden gebruikt voor flessen, films en vezel-toepassingen. Dit proces wordt nu verder gecommercialiseerd, o.a. door een voorgenomen bouw van een commerciële fabriek in Antwerpen, door Synvina, de JV tussen Avantium en BASF. Naast de productie van FDCA/PEF worden andere neven producten in dit proces gemaakt waaronder humines, die ook interessante toepassingen hebben als hars voor composiet-toepassingen.
Gerard van Klink, Avantium

Groene inspanningen te Centexbel-VKC

De presentatie zal handelen over de groene projecten die lopende zijn binnen Centexbel-VKC. De focus zal hierbij gelegd worden op de ontwikkeling van bio-gebaseerde kunststoffen, zoals PLA, zetmeel-gebaseerde materialen en composietmaterialen.
Elke Van De Walle, Centexbel

Groene solventen voor kunststof en textielproductie

Solventen, gemaakt van duurzame grondstoffen, voor de reiniging van harsen, die toepasbaar zijn tijdens de verwerking van kunststoffen (bv. PU), composieten (bv. epoxy/polyester) en coatings (textiel,…). Dit zijn effectief werkende producten met een beter profiel qua milieu, veiligheid en gezondheid.
Johan Callaert, Kreglinger & Thierry Besnier, MMCC

Succesvol met C2C en duurzame innovaties

Door in 2008, met volle overgave, te kiezen voor de Cradle to Cradle filosofie is Desso getransformeerd van een grijze vloerbedekkingsproducent tot een koploper op het gebied van duurzame innovaties. De presentatie geeft inzicht in hoe dit geleid heeft tot commercieel succes en een structurele imago verandering.
Rob Kragt, Tarkett, Desso

Deelnameprijs

leden Centexbel: 100 euro-persoon-sessie | niet-leden: 120 euro-persoon-sessie
kmo-portefeuille (opleidingsubsidie)
Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW.
Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.

Deelname: 
betalend, registratie verplicht