Language

Workshop "Oppervlakteactivering kunstoffen en ...

Datum: 
28 Mei 2014 14:00 - 17:00
Plaats: 
Flanders’ PlasticVision - Etienne Sabbelaan 49, 8500 Kortrijk

Tijdens deze namiddag brengen we een overzicht van oppervlakteactiveringstechnieken voor textiel- en kunststofsubstraten. De focus ligt hierbij op de mogelijkheden van deze technieken als voorbehandeling om een betere hechting te bekomen op kunststof- en textielsubstraten.

De gastsprekers zullen ons wegwijs brengen in de principes en toepassingen van uiteenlopende oppervlakte activeringstechnieken en wordt afgesloten met enkele demonstraties. Oppervlakte modificatie van kunststoffen en textielstructuren kan bekomen worden via o.a. specifieke solventvoorbehandelingen, coronavoorbehandeling en plasmabehandeling (atmosferisch plasma, vacuüm plasma, plasmadepositie en plasmacoating).

Deze technieken worden nu enerzijds gebruikt om een betere hechting te bekomen bij verbindingstechnieken of eindafwerking en anderzijds om het oppervlak een specifieke functionaliteit te bezorgen (vb. water- en vuilafstotend).

Deze technieken worden nu ook geëvalueerd bij het rechtstreeks printen van 3D structuren op textiel- en kunststofsubstraten om waar nodig via deze voorbehandelingstechnieken een betere hechting te bekomen tijdens het 3D Printen (Additive Manufacturing).

Dit event is dan ook bedoeld voor iedereen die meer te weten wil komen over de principes en mogelijkheden van voorbehandelingstechnieken voor oppervlaktemodificatie van kunststoffen- en textielsubstraten.

Programma:

Welkom

Melanie Vandenbussche, Flanders’ PlasticVision

Voorbereiding van oppervlakken voor het maken van verbindingen

Pol Coudeville, KHBO
Pol Coudeville is docent aan het Kulab met een jarenlange expertise in verbindingstechnieken. Hij zal ons op een heel duidelijke manier introduceren in de aspecten die een rol spelen bij het maken van verbindingen met kunststoffen. Via verschillende technieken kan het oppervlak van kunststof of textiel voorbereid worden om een betere hechting te bekomen. In deze presentatie zullen vooral de principes van een aantal minder conventionele technieken besproken worden. Hierbij is er aandacht voor het reinigen of voor het verwijderen van stoffen die hechting inhiberen, we bekijken de invloed van specifieke solventbehandelingen. Er wordt ingegaan op de principes van thermische, mechanische en chemische oppervlakte-activatie en hoe we snel kunnen nagaan of er een goede hechting kan verwacht worden.

Plasmatechnieken voor een betere hechting bij verbindingen

Kurt Rommens, Rycobel
Rycobel heeft reeds een jarenlange expertise opgebouwd als verdeler van (hoog)technologische apparatuur. Tijdens deze presentatie worden de principes van diverse plasmabehandelingen uitvoerig besproken (o.a. atmosferisch plasma, corona technologie, plasmapolymerisatie en de plasmatreat technologie). Via concrete voorbeelden worden de mogelijkheden om via plasmatechnologieën de hechting bij verlijmen te verbeteren geïllustreerd.

Hands-on demonstratie van plasmatechnologie

Kurt Rommens, Rycobel
Tijdens deze demonstratie worden de mogelijkheden van plasmatechnologie op uiteenlopende substraten praktisch geïllustreerd. Geïnteresseerden met materialen met hechtingsproblemen mogen gerust ook een staaltje meebrengen dat we ter plaatse kunnen behandelen.

Actualiteit rond AM, verdere projectacties en activiteiten

Karen Deleersnyder, Centexbel

Na het programma volgt een netwerkdrink.

Dit event wordt georganiseerd in het kader van het project "Additive Manufacturing: sleuteltechnologie voor het opwaarderen van textiel- en kunststofproductie" als partner in het Nieuw Industrieel Beleid van het Agentschap Ondernemen.
Meer informatie over dit project op http://www.amontp.be

Deelnameprijs:

€ 60 voor leden Centexbel, Flanders’ PlasticVision, Federplast.be en Sirris
€ 90 voor niet-leden

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW.
Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.

Deelname: 
betalend, registratie verplicht
Contactpersonen: