Language

BIOMEDIV - medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen of medical devices worden ontworpen om de integriteit en het comfort van mensen met zware aandoeningen of van slachtoffers van brandwonden te verhogen. Sommige hulpmiddelen vervangen slechtwerkende organen, andere behoren tot de groep van implantaten, orthesen, klassieke of slimme prothesen. Er zijn ook medische hulpmiddelen voor weefselreconstructie, of verzorgende producten, inwendig aan te brengen prothesen, sensoren, passieve en actieve stimulatoren... maar ook minder "gesofistikeerde" producten zoals verbanden, kompressen ... behoren tot de medische hulpmiddelen. Medische hulpmiddelen helpen de gezondheid en het welzijn te verhogen, maar zijn geen geneesmiddelen.

Medische hulpmiddelen zijn meestal hoogtechnologische producten waarbij nood is aan wetenschappelijke kennis die geneeskunde, gezondheid, hygiëne, maar ook elektronica, optica, informatica en nieuwe materialen, zoals biomaterialen ... verenigt.
Biomaterialen - waaronder bioresorberende materialen en gefunctionaliseerde polymeren - zijn bijzonder belangrijk wegens hun biocompatibiliteit en intrinsieke kwaliteiten voor de productie van medische hulpmiddelen. De functionaliteiten en biocompatibiliteit kunnen gewijzigd worden waardoor verschillende producten kunnen worden ontwikkeld in functie van de toepassing.

BIOMEDIV

regionwallonne__0.jpgDe technologische adviseerdienst BIOMEDIV ondersteunt de innovatieactiviteiten van de ondernemingen uit de sector van medisch hulpmiddelen en biomaterialen door het ter beschikking stellen van:

  • een uitgebreide expertise op het vlak van materialen, technologieën, wetgeving, normalisatie, enz.
  • toestellen voor het ontwikkelen van medische hulpmiddelen
  • een uitgebreid netwerk

Daarnaast worden ook workshops, infosessies en conferenties georganiseerd en worden bedrijven begeleid in het zoeken naar subsidies voor productontwikkeling en onderzoek.

KMO-Portefeuille

Centexbel is een erkende KMO-portefeuille dienstverlener voor de pijler Technologieverkenning - Erkend door het Vlaams Gewest met erkenningsnummer DV.T106064 en voor de pijler Advies - Erkend door het Vlaams Gewest met erkenningsnummer DV.A101548