Language

Garencoater

Het onderzoek van Centexbel naar garencoating in diverse toepassingen startte met het Europese FP7 Decocoat onderzoeksproject (grant agreement 232411) naar laag smeltende polyolefine coatings. De garencoating techniek is bijzonder geschikt voor hoogwaardige, functionele coatings die het volledige garen moeten omvatten of zijn opgebouwd uit verschillende lagen.

In de loop der jaren hebben we verschillende mogelijkheden geëxploreerd, van dikke 1-laag coatings voor kleefvezels tot zeer complex opgebouwde dunne meerlagige garencoatings voor energie-opslag of -captatie.

decocoat_0.jpg
polyolefine smeltcoating

PLA_Yarnfinish_0.png
PLA finish

Ons streefdoel is telkens om een welbepaalde functionaliteit aan het garen toe te voegen, zoals verhoogde elektrische geleiding, aangepast slip- of wrijvingsgedrag, verhoogde stijfheid via bio-gebaseerde coatings of verbeterde weerstand tegen abrasie. Door adhesiepromotoren in de coatingformulatie toe te voegen, maken we de garens beter geschikt voor hun verdere verwerking tot composietmaterialen.

Garencoater

yarncoater_0.png

Om aan de groeiende vraag, en de hoge variabiliteit in garens, applicatiemethoden, vernetting en polymeertypes te voldoen hebben we een aangepaste labo-garencoater gebouwd.
We werken met water gebaseerde dispersies waarin het garen wordt gedipt en via een nozzle de gewenste dikte verkrijgt. In het geval van 2k (2 component) systemen wordt het mengsel bereid net vóór we het op het garen aanbrengen.
De garens worden thermisch of via UV uitgehard en kunnen desgevallend vooraf worden gedroogd. Om het labo toestel compact te houden hebben we geopteerd voor een droogoven met een lengte van 2m (doorloopsnelheid: 1 tot 20 m/min).
De specificaties voor de garens zijn sterk afhankelijk van de rek, fijnheid, breeksterkte en thermisch gedrag.