Language

Garenengineering

Ieder textielmateriaal, van interieur tot technisch textiel, is opgebouwd uit vezels en/of garens, die in de meest uiteenlopende vormen en soorten te verkrijgen zijn.

Het belangrijkste onderscheid bestaat tussen de natuurlijke vezels en de door de mens gemaakte kunstmatige en synthetische vezels.

Omdat vezels en zeer belangrijke rol spelen in de uiteindelijke kenmerken van een textielmateriaal, vindt er enorm veel innovatie plaats op het vlak van garenengineering en verschijnen jaarlijks tal van nieuwe vezel- en garentypes op de markt.

Centexbel probeert deze nieuwe types zo snel mogelijk te achterhalen en zijn database up-to-date te houden.

Centexbel heeft een jarenlange kennis opgebouwd om garens en vezels te karakteriseren. Hierbij worden verschillende chemische, fysische en microscopische technieken gebruikt, die ter beschikking staan van het gekwalificeerde personeel van Centexbel.

Naast de mogelijkheid om textielmaterialen te karakteriseren, adviseert en begeleidt Centexbel bedrijven op vlak van vezel- en garenkeuze om de gewenste comforteigenschappen, fysische eigenschappen, chemische functionaliteiten, brandgedrag en andere eigenschappen te verkrijgen.

Elke vezel heeft zijn specifieke voor- en nadelen en zijn specifieke functie. De juiste keuze van het basiselement is van cruciaal belang voor het eindproduct!

KMO-Portefeuille

Centexbel is een erkende KMO-portefeuille dienstverlener voor de pijler Technologieverkenning - Erkend door het Vlaams Gewest met erkenningsnummer DV.T106064 en voor de pijler Advies - Erkend door het Vlaams Gewest met erkenningsnummer DV.A101548