Language

Health, Safety & Security

fullscreen-icon_1_0.pngClick on the full screen option in the Sway window. Press "Esc" to go back to normal view.

Textiel wordt al eeuwenlang gebruikt in medische en hygiënische toepassingen en speelt daarom bij Centexbel een belangrijke rol in onderzoek en ontwikkeling, testing en adviesverlening.

Medisch en biofunctioneel textiel

De producten die het voorwerp van studie en testing uitmaken zijn innovatief en geoptimaliseerd medisch en verzorgend textiel zoals operatiedoeken, kompressen, verbanden, prothesen of biologisch resorbeerbare materialen voor de reconstructie van beenderweefsel, beschermend textiel tegen laserstraling tijdens chirgurgische ingrepen.

Textielonderhoud en hygiëne

In dit subdomein voeren we onderzoek uit naar textielreiniging, biocides, behandelingen en (her)conditionering van textiel en non-wovens...

Ergonomie en comfort

Centexbel is zeer actief op het vlak van onderzoek en ontwikkeling van intelligent textiel en kleding voor continue gezondheidsbewaking (op afstand) van bejaarde, zieke of andersvalide personen.
Ook op het vlak van wellness volgen Centexbel en de textielsector de evolutie op de voet met een aanbod van uiterst gevarieerde functionaliteiten in textiel, zoals:

  • lichaamshygiëne door geurwerend, absorberend, reinigend en antiallergisch textiel
  • comfort door waterdicht en ademend, thermisch isolerend, warmteregulerend, lichtgevend en antistatisch textiel
  • lichaamsverzorging door cosmetotextiel met deodorant en hydraterende en afslankende werking waarbij het textiel dat rechtstreeks met de huid in contact komt en cosmetische producten vrijgeeft zoals cafeïne, aloë vera, algenextracten…) met stimulerende en weldoende werking.

Persoonlijke risico-evaluatie en veiligheid

Hieronder verstaan we onderzoek, productontwikkeling, testing, certificatie en consultancy op het vlak van beschermende kleding, indoor luchtkwaliteit, emissies, brandgedrag, toxicologische aspecten, textiel in contact met voeding ...
Op het vlak van bescherming van personen tijdens het werk richt Centexbel zich vooral op het testen van beschermende kleding tegen de penetratie van chemische producten (permeatie), biologisch gevaarlijke vloeistoffen, virussen en bacteriën (beschermende pakken, maskers en handschoenen) en de evaluatie van verhoogde zichtbaarheidskleding tijdens de volledige levenscyclus.