Language

In Memoriam Jo Vindevogel

Jo Vindevogel (26/7/1954 - 8/11/2016)

"Zo bijzonder, zo gewoon, gewoon bijzonder"

JVI_Johan_Vindevogel_0.jpg Jo startte in februari 1997 bij Centexbel. In de jaren ervoor werkte hij aan de Gentse Universiteit waar hij de jonge wetenschap chromatografie mee vormgaf en een Europees specialist in capillaire elektroforese werd. Het laboratorium van Centexbel voor water- en bodemanalyses kreunde onder de kwaliteitseisen van de overheid en we hadden nood aan een ervaren en knappe kop. Philippe Van Acker, directeur testing getuigt: "Ik kende Jo van ziens in mijn studententijd. In café 't Uilenkot schreef ik brieven voor Amnesty International, terwijl Jo alleen aan een tafeltje "De Morgen" zat te lezen bij een frisse pint. Generatiegenoten omschreven Jo als zeer intelligent en zeer eigenzinnig. Precies de persoon die je nodig hebt in een onderzoekscentrum. Jo tekende zijn contract."

Terwijl Jo zich boog over detectielimieten, bepalingslimieten en validatiedossiers programmeerde hij als “chemicus pur sang” ook nog eens zijn eigen LIMS voor water- en bodemanalyses. Als Apple-fanaat moest hij zich hierbij "verlagen" tot een Microsoft-omgeving, wat de Microsoft-adepten stevige reprimandes opleverde. "'t zijn prutsers " was steeds de voorbode van een creatieve oplossing.

Later richtte Jo zich op de permeatieanalyses voor beschermhandschoenen, en op de software-automatisatie voor chromatografieverwerking in de sterk groeiende markt van gezondheidsparameters op textielmaterialen. Dankzij de combinatie van zijn chemische kennis en IT expertise, zette Jo het Centexbel labo aan de top van Europa.

Het Centexbel labo bleef groeien en het werd noodzakelijk te investeren in een nieuw LIMS, dat bruikbaar zou zijn in alle Centexbel vestigingen. De programmatie van dit nieuwe LIMS slorpte Jo's tijd quasi volkomen op.

Jo was intelligent, creatief, een probleem-oplosser, en vooral een integere, warme collega, ietwat gesloten, bescheiden, heel eigenzinnig en daarom bijzonder geliefd door alle collega’s.

Rust in vrede, Jo, je verdient het zachtste bed!

Jo was ook gepassioneerd door de tango en bezieler van de Tangoteca