Language

Nanotechnolgie en -materialen

Kleine deeltjes met grote gevolgen!

Nanotechnologie wordt stilaan een volwassen technologie. Op dit ogenblik worden nanodeeltjes al in een duizendtal producten gebruikt, waaronder textieltoepassingen: vuilwerende nanogeïmpregneerd textiel, geurabsorberende sokken en T-shirts, … coatings met lotuseffect waaraan waterdruppels noch schimmels blijven kleven … zijn maar enkele voorbeelden van nanotechnologische toepassingen.

Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar nieuwe ontwikkelingen en toepassingen en vele ondernemingen proberen praktische producten te maken waarin nanodeeltjes verwerkt zijn. “Nano”, van het Griekse woord “nanos” wat dwerg betekent, is onvoorstelbaar klein: 1 miljardste meter. Zo moet men een haar 50.000 keer splitsten om een breedte van 1 nanometer te krijgen. Het bijzondere aan de nanowereld is dat er andere wetten gelden dan in de macrowereld: de smeltpunten, elektrische geleidbaarheid en de kleuren van stoffen gedragen zich er totaal anders. Bijgevolg beïnvloedt nanotechnologie niet alleen de chemische wetenschap, maar ook de fysische, medische wetenschappen, net zoals de wereld van de informatica en materialen.

  • Centexbel onderzoekt het gebruik van nanozilver voor duurzaam antimicrobieel textiel, waarin we de doeltreffendheid en duurzame antimicrobiële werking van zilver en de specifieke oppervlaktewerking van nanodeeltjes willen combineren.
  • De Centexbel onderzoekers bestuderen de Inzetbaarheid van carbon nanotubes als additief in textielproducten waarin de buitengewone geleidende eigenschappen en de inzetbaarheid van carbon nanotubes (CNT) als additief in zowel de smeltverwerking van polymeren als in coating- en veredelingstoepassingen worden onderzocht.
  • Centexbel schenkt ook aandacht aan de studie van CNT’s in het Europese onderzoeksproject Dephotex waarin de ontwikkeling centraal staat van innovatieve vezels met geleidende eigenschappen als substraat voor flexibele fotovoltaïsche cellen.
  • Ook in verschillende Europese onderzoeksprojecten waaraan Centexbel meewerkt zijn er aanknopingspunten met nanotechnologie, zoals in WOODY met het gebruik van nanocellulose whiskers en fibrilles en in BIOAGROTEX met het gebruik van nanoklei in biopolymeren.