Language

Afscheid van Christian Bernardin

Christian-Bernardin_CB_0.jpgGepassioneerd door muziek en wetenschap heeft Christian bij het verlaten van de retorica geaarzeld tussen pianostudies aan het conservatorium en een ingenieursstudie. Hij heeft voor de laatste gekozen zonder ooit zijn passie voor de muziek te vergeten.
Hij was een uitstekend burgerlijk ingenieur elektromechanica, polyglot die naast het Frans, het Engels, Nederlands en Italiaans, dat hij tijdens een stage in Turijn leerde, beheerste. Hij begon zijn loopbaan aan de universiteit van Luik in de afdeling schaalbouw van luchtvaartstructuren.
Heel vroeg kwam hij in dienst van Centexbel Verviers, waar hij verschillende functies bekleedde: onderzoeker, verantwoordelijke testing, manager van de afdeling Instrumentatie en ten slotte als manager van het onderzoeksdomein Health & Safety in Verviers.
We weten hoeveel Centexbel voor hem betekende. Veertien dagen geleden nog ging zijn aandacht uit naar de afsluiting van een internationaal onderzoeksproject dat hij had opgestart en gecoördineerd. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die met Christian heeft samengewerkt zijn zeer strikte en uitstekende organisatie en efficiëntie bijzonder waardeerde.
Maar meer dan dit, zijn het vooral zijn fantastische menselijke eigenschappen die ons troffen. Iedere collega, uit Gent of Verviers, waardeerde Christian enorm.
Gedurende 9 jaar, heeft hij zonder oponthoud en vol hoop gevochten tegen zijn ziekte, weigerde hij alle pessimistische voorspellingen, documenteerde hij zich via het internet over zijn ziekte en de behandelingen die zijn artsen hem voorstelden. Op voorhand wist hij alles over de effecten ervan.
Desondanks heeft hij tijdens deze lange periode nooit zijn werk verloochend en volgde hij, zelfs als hij afwezig was tijdens één van zijn zware behandelingen, het goede verloop van zijn projecten en gaf hij instructies per e-mail. Dit alles tot voor twee weken! Wat een wilskracht!
Jean-François Deniau zei : "La volonté d’espoir, quand il n’y a pas d’espoir, s’appelle l’espérance". Wie meer dan Christian belichaamde deze uitspraak?
Je was een uitzonderlijke man, Christan, in die zin dat je de uitzondering uitstraalde, altijd vol hoop en wilskracht; je gaf jouw collega’s moed in moeilijke periodes, terwijl jijzelf geconfronteerd werd met een verschrikkelijke ziekte…
Jouw voorbeeld blijft voor altijd in ons geheugen gegrift… strijden tot het einde.
Dank je wel Christian, voor deze bijzondere levensles die je ons allemaal gegeven hebt. Ons, jouw collega’s die je zeer genegen waren en die je bijzonder waardeerden.

Met droefheid melden wij u dat Christian Bernardin na een lange ziekte is overleden op 14 juni. Christian, manager van het technologiedomein Health, Safety & Security in Centexbel Verviers, was een hele fijne en bekwame collega en een goede vriend voor velen onder ons.

Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote, Anita, en twee dochters, Rachel en Claudia, die we alle sterkte toewensen in deze moeilijke periode.

Jan Laperre, directeur-generaal
Pierre Lefèbvre, directeur site Centexbel Verviers
en alle collega's van Centexbel