Language

BIO-RACER wint 5de Limburgse Innovatie Award

Bron: nieuwsbrief innovatiecentrum Limburg - december 2012
Het bedrijf uit Tessenderlo maakt kleding op maat van de clubs, elk met hun eigen logo’s, eigen design en eigen kleurtjes. Per jaar kleedt de fabrikant meer dan 2800 nieuwe clubs, waaronder de nationale ploegen van België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.

reskin-bike_0.jpg

Raymond Vanstraelen, CEO van Bio-Racer: “Tijdens de voorbije Olympische Spelen in Londen droegen liefst 12 van de Olympische medaillewinnaars een Bioracer pak dat door ons geproduceerd werd. In totaal hebben wij 5 landenteams gekleed.” Bio-Racer ontwikkelde eendelige Speedwearpakken, die tijdens een pistetijdrit van 4 km een winst kunnen opleveren van 9 seconden. Ook ontwikkelde Bio-Racer, samen met DSM, een fietsbroek van Dyneema stof. Deze broek biedt extra bescherming bij een valpartij.
Bovendien bedacht Bio-Racer Reskin, een bi-elastische pleister. CEO Raymond Vanstraelen: “ Zadelpijn is een grote plaag voor wielrenners. Fabrikanten van wielerkleding hanteren daarom een gouden stelregel: je ben maar zo goed als je koersbroek is. En de koersbroek is maar zo goed als het zeem is. Door verschillende onderzoeken, waaronder een zadeldrukmeting, hebben wij ontdekt dat vooral door de aanhoudende wrijving wondjes ontstaan. Om dat probleem op te lossen, hebben wij Reskin ontwikkeld. Deze bi-elastische pleister is zowel in de breedte als in de lengte rekbaar en bovendien wordt er een superzachte siliconelijm gebruikt. Hierdoor kan de pleister veel makkelijker en pijnloos worden verwijderd en hergebruikt, zonder dat er verdere schade aan de huid wordt toegebracht. Reskin was in eerste instantie enkel bedoeld om doorzitwondjes bij renners te voorkomen. Na een tijdje merkten we dat het een huis-tuin-en-keukenproduct kon worden omdat het kon gebruikt worden bij alle schaafwonden, blaren en brandwondjes en die ook sneller genas.”

Redenen genoeg dus voor de jury om de vijfde Limburgse Innovatie Award toe te kennen aan Bio-Racer. De Limburgse Innovatie Award wordt door Voka-KvK Limburg toegekend aan bedrijven die innovatieve producten, processen of diensten ontwikkelen en bovendien voor andere bedrijven inspirerend zijn. Eerder dit jaar was Raymond Vanstraelen door het Innovatiecentrum Limburg al uitgeroepen tot Limburgse Innovatieheld.