Language

Centexbel installeert composietpers

Sinds enkele jaren voert Centexbel een groeiend aantal onderzoeksprojecten uit op het vlak van thermoplastische composieten. Thermoplastische composieten zijn samengestelde materialen waarbij een textielmateriaal sterkte geeft aan het kunststofmateriaal (matrix) waarin het wordt ingebed.

Dit samengestelde materiaal wordt tot een plaat geperst waaraan vervolgens een definitieve vorm wordt gegeven.
kunststofplaat-hol-b.jpg
compopers.jpg
Centexbel ontwikkelde samen met enkele privébedrijven verschillende eindproducten. In samenwerking met Sirris bouwen we de kennis rond thermoplastische composieten verder op. Eveneens in samenwerking met Sirris én met ITA (Duitsland) bestuderen we biocomposieten.

Centexbel combineert zijn ervaring in kunststofverwerking met zijn textielkennis. Om het onderzoek naar composietmaterialen voort te zetten heeft Centexbel een composietpers aangekocht. De pers is in principe een vrij eenvoudige machine die lagen van weefsels en kunststofmateriaal verwarmt en samenperst tot een plaat (tussenproduct in het composietproductieproces). De kwaliteit van deze plaat beoordelen we door de porositeit en mechanische eigenschappen ervan, zoals sterkte en stijfheid, te testen.

Meer informatie: Mathieu Urbanus (mu [at] centexbel [dot] be)