Language

China grootste patentfiler ter wereld in 2011

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het zover: China heeft de USA en Japan ingehaald in aantal patentaanvragen per jaar. Na een groei in 2009 met 25% scheelde het al niet veel meer, maar met een extra groei in 2010 van 33%, kwam het aantal aanvragen in 2011 op 1.63 miljoen.

Betekent dit dat China naast een economische grootmacht ook dé wereldwijde innovator zal worden? Niet noodzakelijk: de Chinese overheid stimuleert al langer het nemen van patenten bij de Chinese bedrijven, omdat zij het aantal patenten ook daadwerkelijk zien als een maatstaf voor innovatie.

Het aantal gaat inderdaad de hoogte in, maar of de kwaliteit mee de hoogte ingaat is een andere kwestie. Zo moet men er in China rekening mee houden dat er 3 klassen patenten bestaan: de ‘uitvinding’, ‘gebruiksmodel’ en ‘design’-patenten. Deze 3 samen zorgen voor de 1.63 miljoen aanvragen in 2011, waarvan het aantal ‘uitvinding’-patenten slechts één zesde bedraagt.

Hoe dan ook is het nog altijd een gigantisch aantal, en de inspanningen van China om van ‘leverancier van de wereld’ over te gaan naar ‘kenniseconomie van de wereld’ zullen ongetwijfeld resulteren in een nog grotere groei van het aantal patentaanvragen in de volgende jaren.

Patentlezers: haal uw Chinese cursussen maar al boven!

zai-jian_0.jpg
Zai Jian!