Language

Nieuwe textieltoepassingen

Op het snijpunt van de verschillende sectoren

Textielmaterialen hebben interessante eigenschappen niet alleen omwille van hun unieke vorm (vezels, garens...) en flexibele verschijningsvormen maar ook omwille van de grote waaier van materialen en oppervlakte-eigenschappen. Ze bieden dan ook een heleboel mogelijkheden, vooral daar waar textielmaterialen met succes kunnen worden ingezet op het snijpunt van verschillende sectoren.

Centexbel exploreert samen met bedrijven en andere onderzoekscentra deze sectoroverschrijdende toepassingen.

  • Centexbel volgt met grote belangstelling de evolutie in textielversterkte composieten. Uiteraard gaat de aandacht van Centexbel hierbij in het bijzonder uit naar de textielversterkende structuur, een aspect waarop het centrum zijn competentie ten volle kan inzetten.
    Een interessante piste wordt immers geboden door de thermoplastische composieten die met een jaarlijkse groei van meer dan 10% aan een steile opmars toe zijn. Thermoplastische composieten zijn bijzonder interessant voor de textielsector omdat flexibele vezelstructuren in een matrixmateriaal kunnen worden omgezet. Naast de vezelproductie liggen er tal van beloftevolle uitdagingen op het vlak van de verwerking van vezels, menggarens en –vliezen en de productie van geweven of gebreide structuren om producten te vervaardigen afgestemd op de noden van de composietindustrie.
  • Biocomposieten zijn eveneens een heel sterke groeimarkt met interessante mogelijkheden voor textielmaterialen. In de productie van biocomposieten worden hoofdzakelijk natuurlijke vezels als vezelversterking gebruikt. Zo past de automobielsector vlas of hennep/PP combinaties al vele jaren toe. Binnen deze sterke groeimarkt worden nieuwe toepassingen onderzocht.
  • Centexbel zoekt samen met de industrie naar nieuwe toepassingen van textiel in bijvoorbeeld de verpakkingssector, de mariene en maritieme industrie, de rust- en verzorgingssector...