Language

Octrooiennieuws

Overzicht van belangrijke berichten over octrooien

De Centexbel octrooicel informeert u regelmatig over nieuwe evoluties en beslissingen in de verschillende Europese en Internationale Octrooienbureaus. U vindt de nieuwsberichten terug in de linkermarge van deze pagina onder "Octrooiennieuws".

Nieuwsflashes 2017:

European Inventor Award 2018

rappuoli_0.jpg

Deze jaarlijkse prestigieuze prijs gaat naar spectaculaire (gepatenteerde) uitvindingen die het dagelijkse leven beïnvloeden.

Zo was er de opmerkelijke finalist uit 2017 die super-sponzen uitvond voor olievlekken en het Zweedse uitvindersduo, Terese Alstin en Anna Haupt uit 2014 met zelf-opblaasbare helmen (zie foto hieronder).

bild6_0.jpg

Succes met de indiening!

Lees meer

België draagt innovatie hoog in het vaandel

De nieuwe wet rond een belastingaftrek voor innovatie-inkomsten gaat retroactief in op 1 juli 2016. Hoewel de wet technisch complex is biedt ze veel opportuniteiten, waarbij we u graag helpen bij het zoeken naar de voordelen van de nieuwe belastingaftrekwet voor uw bedrijf. Innovatie ligt bij ons immers in de bovenste lade.

De nieuwe wet vervangt de gekende, maar verouderde, aftrek voor octrooi-inkomsten. De huidige belastingaftrek is ruimer, maar - helaas - nog moeilijker te berekenen en te documenteren dan de vorige editie.

Een klein overzicht:

  • Niet alleen patentinkomsten vallen onder de nieuwe wet op belastingaftrek voor innovatie-inkomsten, maar ook inkomsten uit patentaanvragen (!!) en copyright software, naast enkele andere nieuwigheden die minder relevant zijn voor maakbedrijven
  • Het basispercentage is verhoogd tot 85% met enkele technische correctiefactoren
  • Als er geen winst werd gemaakt in het boekjaar, kan nu de belastingaftrek worden overgedragen naar een volgende periode
  • Voorwaarden zoals ‘ontwikkeld in een eigen onderzoekscentrum’ werden geschrapt uit de nieuwe wet

Tot zover klinkt dit allemaal heel aantrekkelijk, maar… vanaf nu heeft de aftrek enkel betrekking op de netto innovatie inkomsten.
Toch is de nieuwe wet een enorme stimulans voor elk innovatiegericht (maak)bedrijf.

Neem gerust contact op met Sander De Vrieze of Philippe Lemaire van de octrooicel van Centexbel om samen met hen de opportuniteiten van deze wet voor uw bedrijf te ontdekken.