Language

Plasmatex

De industrie en de sector van de gezondheidszorg hebben nood aan een totaal nieuwe generatie van medische textiel- en kunststofmaterialen, zoals innovatieve materialen met controleerbare antibacteriële eigenschappen. De productie van dit soort materialen is echter bijzonder veeleisend. Daarom startte Centexbel met verschillende partners uit de academische wereld, uit het toegepast onderzoek en de industrie een Europees M-era SBO project, onder de naam PlasmaTex.

In het PlasmaTex project onderzoeken we een nieuwe klasse antibacteriële coatings met nano-zilverdeeltjes die bekend staan om hun anti-microbiële werking. Een ultradunne barrièrelaag (5-50 nm) zorgt daarbij voor een gecontroleerde vrijgave van het antibacteriële middel. De coating zal worden toegepast op medische textiel- en kunststofmaterialen.

Tijdens het project worden de fysische en mechanische eigenschappen onderzocht van coatings die via plasma onder atmosferische druk worden afgezet/gedeponeerd.

Plasmadepositie onder atmosferische druk maakt het mogelijk uniforme coatings op bijna elk materiaal aan te brengen die bovendien een goede hechting op het substraat hebben.

Dankzij de technologie kan de vrijgave van het antibacteriële middel heel nauwkeurig worden gecontroleerd door de samenstelling en de dikte van de barrièrelaag te variëren.

biofilm.png

plasmatex_2_0.png

Conventionele antibacteriële coatings (aangebracht via natte chemie, lage druk plasmadepositie of via sputteren) zijn duur en hebben een slechte hechting. De huidige coatingtechnologie heeft een zeer lage afzetsnelheid en laat geen gecontroleerde antibacteriële werking toe.
Het PlasmaTex project zal dus bijdragen tot een beter inzicht in nanocomposietcoatings en tot een groter gebruik op industriële schaal van plasmadepositie onder atmosferische druk in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige medische materialen.

Het project biedt daarom een meerwaarde voor de ontwikkeling van medische materialen (textiel, kunststoffen) met antibacteriële eigenschappen en geeft bovendien een positieve impuls aan een milieuvriendelijk en energie-efficiënt plasma proces.

UGent - RUPT, Research Unit Plasma Technology, coördineert het onderzoek en zal een systeem op laboschaal ontwikkelen voor de plasma-afzetting onder atmosferische druk van antibacteriële nano-coatings en een gevorderde spectroscopie uitvoeren op plasma.
De groep is eveneens betrokken bij het onderzoek naar het gedrag van barrièrecoatings en het effect van “sandwich”-structuren op de verloop van de vrijgave van het antibacteriële middel.

Centexbel zal de plasma-coatingtechnologie op textiel onderzoeken en zowel de functionele als mechanische eigenschappen (wasbestendigheid, afschilfering van de coating, slijtvastheid…) van materialen met antibacteriële coatings testen. Bovendien beschikt Centexbel over de nodige deskundigheid en geavanceerde labo-uitrusting om ook de microbiologische analyses (cytotoxiciteit en biocompatibiliteit) uit te voeren.

Contactpersonen: 
Startdatum: 
01 Mei 2015
Einddatum: 
30 Apr 2018