Language

PROBIOMESH

LogoProjets_PROBIOMESH_0.png

Leeftijd en opeenvolgende zwangerschappen beschadigen de bekkenbodemspieren en veroorzaakt genitale verzakking, een fenomeen dat één op drie vrouwen treft. In de regio België en Hauts-de-France vertaalt zich dat in meer dan 2 miljoen patiënten. Bij vrouwen van boven de 60 jaar loopt het aantal gevallen zelfs op tot 60%.

De gevolgen zijn niet alleen pijnlijk en oncomfortabel (incontinentie, constipatie, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap), het belemmert de vrouwen ook in hun sociale omgang en leidt tot een verlies van eigenwaarde. Er is bijgevolg een groeiende vraag naar chirurgische ingrepen, maar de huidige oplossingen zijn niet geschikt.

Het doel van deze interregionale samenwerking is om semi-resorbeerbare versterkingsimplantaten uit textiel te realiseren waarmee genitale verzakking kan worden behandeld.

De bestaande implantaten zijn derivaten van implantaten die worden gebruikt in viscerale chirurgie (hernia) en zijn dus niet aangepast aan de specifieke mechanische vereisten op het vlak van genitale verzakking. Dit leidt tot mislukte chirurgische ingrepen en ongemakken bij veel patiënten. Vooral op het vlak van de ontoereikendheid van het mechanische gedrag van de versterkingen ten opzichte van het mechanisch gedrag van de omliggende levende weefsels zijn er nog veel tekortkomingen.

Het project PROBIOMESH groepeert grens- en sectoroverschrijdende actoren op het gebied van de medische wetenschappen, polymeren en textielprocessen om nieuwe oplossingen voor te stellen aan de patiënten, waardoor ze hun leven terug kunnen opnemen.

Technologische routes van het PROBIOMESH project:

  • ontwerpen en realisatie van semi-resorbeerbare implantaten met mechanisch gecontroleerd gedrag en evoluerend in de tijd (volgens een lastenboek afgestemd op de behoeften van gynaecologische chirurgie)
  • beheer van de evolutie in vivo van het mechanisch gedrag van de implantaten: ontwikkeling en validatie van een voorspellend model die de gevolgen beoordeelt van de genezing op het mechanisch gedrag van de implantaten
  • realisatie van implantaten met mechanisch gedrag in vivo in overeenstemming met hun versterkingsdoel
  • realisatie van implantaten in overeenstemming met de eisen van chirurgen en patiënten op vlak van tolerantie in vivo.

Het "fysiologisch" implantaat zal beantwoorden aan de medische vraag, omdat het meer geschikt is voor het bekken milieu en vooral omdat het minder rigide mechanische eigenschappen bezit.

Contactpersonen: 
Startdatum: 
01 Jan 2018
Einddatum: 
31 Dec 2021