Language

Slot-die Hotmelt Coater

hotmelt

Centexbel beschikt over een slot-die hotmelt coater die wordt ingezet om de haalbaarheid van de hotmelt-technologie voor verschillende textieltoepassingen te onderzoeken. Heel wat commercieel beschikbare hotmelts bestaan uit pure polymeren die met behulp van onze compounding apparatuur kunnen gefunctionaliseerd worden (vlamvertragend, antimicrobieel, etc.) om tegemoet te komen aan de eisen van de eindtoepassing.

Technische specificaties

 • maximale werkbreedte: 45 cm
 • maximale applicatietemperatuur: 200°C
 • snelheden tussen 0.5 m/min en 30 m/min
 • geschikt voor coating en laminage
 • roll-to-roll applicatie van thermoplastische hotmeltlagen (2 tot 300g/m²)
 • continue en discontinue coatings

Hotmelt

Hotmelts zijn 100% polymeren die noch water noch organische solventen bevatten. Het toepassen van hotmelts in coating en lamineren is daarom economisch erg voordelig: er is geen nabehandeling nodig in een oven, in tegenstelling tot toepassingen met traditionele water- of solventgebaseerde coating pasta’s.

Hotmelts worden gesmolten en als smelt op textiel (of ander substraten) aangebracht. Om de polymeren te smelten gebruiken we, afhankelijk van het soort polymeer, een conventionele smelter of een vatsmelter.

Er bestaan twee soorten hotmeltpolymeren: thermoplastische polymeren en reactieve polymeren die vooral verschillen qua uithardingsmethode: thermoplastische polymeren worden uitgehard door afkoeling, terwijl reactieve polymeren een reactie met vb. vocht nodig hebben om uit te harden.

 • Thermoplastische polymeren worden vloeibaar (=smelten) in contact met hitte (temperatuur varieert volgens de chemische samenstelling van het polymeer) en worden hard (= vaste vorm) wanneer ze worden afgekoeld. Dit proces is omkeerbaar en kan herhaald worden.
  Voorbeelden: PE (polyethyleen) en PP (polypropyleen), EVA (ethyleenvinylacetaat), TPU (thermoplastisch polyurethaan)…
 • Reactieve polymeren kunnen, eens ze zijn uitgehard, niet opnieuw worden gesmolten omdat de reactie met vb. vocht aanleiding heeft gegeven tot een permanente stolling
  Voorbeelden: vocht uithardende PU, vocht uithardende APAO’s (amorfe poly-α-olefines), UV-uithardende acrylaten...

Applicatietechnieken

Het gesmolten polymeer wordt met verschillende “applicatoren” aangebracht. Met het nieuwe toestel beschikt Centexbel over een "slot-die" hotmelt coater, waarbij de gesmolten polymeer door een gleufopening op het substraat wordt aangebracht.

Het toestel met een werkbreedte van 45 cm is geschikt voor zowel coating- als lamineerproeven.

Toepassingen

De huidige configuratie is geschikt om thermoplastische hotmelt-polymeren aan te brengen met een opbrengst tussen 2 en 300 g/m² (afhankelijk van de polymeerkarakteristieken).

Bovendien kunnen we hetzij een gesloten "continue", hetzij een open "discontinue" coatinglaag (cfr. behoud ademend karakter) aanbrengen.

In principe komen alle flexibele materialen in aanmerking als substraat indien ze van rol tot rol kunnen worden behandeld.

Onderzoek & Industrie

Het nieuwe toestel staat naast onderzoeksdoeleinden ook ter beschikking van de industrie voor heel specifieke applicaties op de "slot-die" hotmelt-coater.