Language

Textiel & Gezondheid

Langer, veiliger, gezonder en comfortabeler leven

De sfeer van persoonlijk welbehagen, comfort, veiligheid en gezondheid is een zeer duidelijke groeimarkt met heel wat mogelijkheden voor innovatieve, multifunctionele – en dus hoogwaardige - textielproducten.
De zorg die de consument vandaag aan het lichaam besteedt wordt op dit ogenblik in de eerste plaats bespeeld en gestuurd door de cosmeticaproducenten, fitness- en welnesscentra en de voedselindustrie.
Maar ook voor onze textielindustrie liggen de kansen hier voor het grijpen en dit niet allen voor de producenten van medisch en hygiëne textiel, maar ook voor de producenten van kledingtextiel en beddengoed.
Bovendien staan deze bewuste consumenten open voor innovatieve gezondheidsbevorderende producten uit de tapijtindustrie en zijn er beslist interessante innovatiemogelijkheden voor hoog-technologische textieltoepassingen en slim textiel in de bouw- en automobielsector.

Centexbel voert verschillende onderzoeksprojecten uit naar comfort- en welzijnbevorderend textiel

De evaluatie van thermofysiologisch comfort van beschermkleding met de manikin levert informatie omtrent de manier waarop deze kleding best geconfectionneerd wordt. Dit onderzoek omvat aspecten van warmte of koude ontwikkeling van materialen.

Nieuwe ontwikkelingen en normalisatie gaan hand in hand

Normalisatie speelt in het domein “gezondheid, bescherming & veiligheid” een belangrijke rol. Niet alleen beheersen Europese en Internationale normen het domein van beschermende kleding maar er worden ook nieuwe themas behandeld in normalisatiewerkgroepen. Centexbel is actief in een recent opgerichte werkgroep rond “cosmeto-textiles”. Deze werkgroep ontwikkelt normen voor textielproducten die een positieve invloed hebben op het welzijn van de drager.

Centexbel besteedt ruimschoots aandacht aan het thema van beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen via de vele certificatieopdrachten en door verschillende seminaries en internationale congressen over dit thema te organiseren.