Language

Textile Functionalisation & Surface Modification

Ontwikkeling & optimalisatie van duurzame textielprocessen

Textiel is een zeer veelzijdig materiaal dat verschillende eigenschappen combineert, zoals flexibiliteit, drapeerbaarheid, permeabiliteit, barrière en vlamvertragende eigenschappen in één enkel, eenvoudig te behandelen substraat. Daarom passen steeds meer verschillende industriële sectoren textiel toe (bouw en architectuur, composieten, transport, elektronica...). Deze nieuwe toepassingen gaan hand in hand met een groeiend aantal strenge producteisen. Daarom wordt textiel een steeds technischer en complexer product.

Oppervlaktebehandeling

De oppervlaktekenmerken van textiel kunnen gewijzigd of verbeterd worden tijdens de extrusie en/of tijdens de veredeling. In de extrusiefase worden (migrerende) smeltadditieven of speciale spin finishes toegevoegd aan de polymeer om garens te produceren met bijkomende of verbeterde functionaliteiten. Deze nieuwe eigenschappen worden permanent gemaakt via plasmabehandeling van de garens.

Duurzame veredelingstechnieken

Wegens de stijgende energiekosten en de enorme kosten die gepaard gaan met het verwijderen van afval, wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van energie-, materiaal- en waterbesparende verdelingstechnieken en -producten.

Centexbel onderzoekt en promoot nieuwe technologieën voor het duurzaam veredelen en coaten van textiel

Veredeling is een heel belangrijke stap in het textielproductieproces omdat het verschil net hier wordt gemaakt : de uiteindelijke kleuren en prints worden hier aangebracht, de “touch” aangepast aan het eindgebruik, het textielsubstraat krijgt bijkomende functionaliteiten en de prestaties en kwaliteit worden verbeterd.