Language

UV-coating

Het uv-uitharden is een fotochemisch proces waarbij op basis van ultraviolet licht inkten, coatinglagen, kleefstoffen en andere materialen worden uitgehard of "gecured". Andere industriële sectoren zoals de grafische sector, de houtsector, de automobielsector, telecommunicatiesector … passen deze technologie al sinds de jaren zestig met succes toe.

Het uv-uitharden vertegenwoordigt op dit ogenblik 4 % van de industriële coatingmarkt.

Ultraviolette straling is een elektromagnetische straling met golflengtes van 1 tot 400 nanometer. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen uv A- (200-400 nm), uv B-(280-320 nm) en uv C-straling (< 280 nm). Bij de oppervlaktebehandeling wordt straling uit de drie gebieden aangewend. De uv-formulering bevat naast oligomeren en monomeren ook een foto-initiator. Deze verbinding splitst bij inval van uv-licht in twee reactieve delen (radicalen) die verder de polymerisatie initiëren en tot de vorming van een driedimensionaal netwerk leiden. Op deze manier zal de formulering in enkele seconden uitharden.

Deze technologie biedt een interessant alternatief voor de conventionele water- en solventgebaseerde processen door het gebruik van honderdprocentsystemen en waterige formuleringen.

Een case-study toont bijzondere resultaten met uv-curing aan!

De wetenschappers van Centexbel hebben de spectaculaire verbetering van de weerstand tegen abrasie aangetoond dankzij het toepassen van de uv-curing technologie.

Door 10% UV binder te mengen in een waterige dispersie die via foulard en UV curing wordt opgebracht op een 100% Trevira CS weefsels verdubbelt de abrasieweerstand van de gordijnstof !

uv-coat_trevira.png

Belangrijke voordelen voor de textielsector :

  • energie-efficiëntie
  • productie-efficiëntie
  • lage uitstoot van volatiele organische stoffen (VOS)
  • temperatuurlabiele materiaaltoepassingen
  • compact toestel