Language

UV-garencoater

uv-garencoating installatie

Centexbel beschikt over de mogelijkheid om garens te coaten. Hiervoor hebben we verschillende modules geïntegreerd en op elkaar afgestemd zodat we de garens kunnen uitharden met behulp van een droogoven, een infraroodmodule of een uv-lamp.

Door de coating krijgt het garen bijkomende of andere eigenschappen. De uv-garencoating maakt gebruik van de uv-technologie om de aangebrachte coating op het garen uit te harden.

Deze technologie is bijzonder eco-efficiënt. Er wordt immers niet alleen een coating aangebracht die aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet als een coating via een klassiek organisch proces, maar het biedt bovendien allerlei ecologische en economische voordelen:

  • de toepassing van een honderdprocent- of watergebaseerde formulering zorgt voor een aanzienlijke daling van het solventverbruik en een drastische vermindering van de emissie van vluchtige organische stoffen (VOS)
  • de snelle uitharding van de uv-formulering verhoogt de productiesnelheid waardoor de productiekosten aanzienlijk dalen
  • het uitharden van de formulering met uv-licht verbruikt gemiddeld slechts 20 % van de energie die nodig is voor het thermisch drogen van klassieke systemen

De garenwikkelaar laat toe de garensnelheid aan te passen en de garenspanning te variëren volgens de toepassing (type garen, coatingformulering). De coating wordt dynamisch aangebracht en kan daarna onmiddellijk op één lijn thermisch of ultraviolet worden uitgehard. Het gecoate garen wordt vervolgens aan verschillende chemische en fysische testen onderworpen.