Language

Textiel en Europese normalisatie

Sprokkels uit de Europese normalisatievergadering Textiel

Textiel voor de kinderkamer

De Europese commissie wil een nieuwe reeks normen laten ontwikkelen over veiligheid van kinderartikelen en heeft daarvoor mandaat gegeven aan CEN (Mandaat M/497 Risks in the sleeping environment). Omdat dit onderwerp eigenlijk het domein van drie CEN commissies beslaat (textiel, artikelen voor kinderverzorging en meubelen), zullen er niet minder dan vijf werkgroepen aan de slag gaan, die toegankelijk zijn voor experts uit elk van de drie commissies:

  • Matrassen voor kinderbedjes
  • Stootranden voor kinderbedjes
  • Opgehangen babybedjes
  • Spreien en donsdekentjes
  • Slaapzakken

Wie belangstelling heeft voor een of meerdere van deze groepen, kan contact nemen met Fred Foubert (ff [at] centexbel [dot] be)

Textielbenamingen en samenstelling

Onlangs werd een nieuwe EU verordening (1007/11 – Europees publicatieblad van 18.10.2011) gepubliceerd voor textielbenamingen en textielsamenstellingen. Deze verordening wordt definitief van kracht op 8 mei 2012 en vervangt eerdere Europese Richtlijnen, o.a. Richtlijn 2008/121.
Wordt vervolgd.

Hospitaallinnen

De werkgroep "hospitaaltextiel", die sinds een aantal jaren niet meer actief was, wordt opnieuw geactiveerd. De nieuwe voorzitter is prof. Pavel Malcik (Tsjechië). Het is de bedoeling dat de pre-norm ENV 14237:2002 opnieuw bekeken wordt en tot de status van volwaardige Europese norm wordt gebracht. Daarbij zullen waarschijnlijk ook bijkomende aspecten zoals brandgedrag moeten bekeken worden. Het werkdomein van deze groep is hospitaallinnen dat niet onder de noemer medische hulpmiddelen valt. Tot die laatste categorie behoren o.a. chirurgenkleding en patiëntdoeken, die behandeld worden in CEN/TC 205 WG 14.

Wie belangstelling heeft voor deze werkgroep, kan contact nemen met Fred Foubert (ff [at] centexbel [dot] be)