Additieven verbeteren de eigenschappen en prestaties van kunststoffen en zijn daarom essentieel in de kunststoffenproductie. Omdat een aantal onder hen steeds meer onder druk staat omwille van de wetgeving (REACH) neemt de vraag naar alternatieve en duurzame additieven sterk toe. Ook de recycleerbaarheid van polymeren is een belangrijk onderwerp, waarbij we aandacht besteden aan zowel het verwijderen van ongewenste producten uit recyclaten als aan het recycleren van waardevolle additieven.

Programma

Additieven voor kunststoffen – recente trends en applicaties in de patentliteratuur
Sander staat stil bij de recent gepubliceerde patentapplicaties over additieven voor kunststoffen. In de presentatie komen de trends aan bod die hieruit te vinden zijn en een aantal opmerkelijke recent gepubliceerde applicaties.
Sander De Vrieze, Centexbel

Innovatie door formulering: Duurzame additieven voor de rubber- en kunststofindustrie
Azelis is een distributeur van speciale chemicaliën, maar doen veel meer dan distributie. Samen met onze klanten en leveranciers slaan we nieuwe wegen in in onze toepassingslaboratoria door ingrediënten te combineren met ideeën en kansen te creëren door innovatie. Nieuwe additieven voor de rubber- en kunststofindustrie van verschillende belangrijke leveranciers zullen worden belicht, waaronder hernieuwbare functionele vulstoffen, pigmenten, blaasmiddelen en compatibilisatoren.
Frederik De Bruyn, Azelis

Evoluties en trends in additieven, end of life opties
In deze presentatie nemen we twee cases onder de loep, enerzijds brandvertragers, anderzijds stabilisatoren en weekmakers in PVC. We bekijken hoe de markt verandert en hoe wetgeving hierin een rol speelt. We geven tenslotte enkele mogelijkheden mee om afgedankte materialen toch een nieuw leven te geven.
Isabel De Schrijver, Centexbel-VKC

Towards deep cleaning of plastic waste: the influence of (N)IAS in recycling and ways how to remove them
Rita Kol, UGent - Department of Green Chemistry and Technology 

De impact van additieven op kunststofrecycling: kan fysische of chemische recycling het antwoord zijn? 
In deze presentatie gaan we in op de invloed van additieven op kunststofrecycling. We bespreken mogelijke recyclingroutes om hun beperkingen aan te pakken en de lopende opschalingsinitiatieven.
Kathy Elst/Annelore Aerts, Vito 

Tarieven en voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille 

Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.