Programma

De jaarlijkse horizonverkenning ‘groene innovaties’ brengt opnieuw experten samen die ingaan op de ontwikkelingen in dit veelbesproken domein. Deze horizonverkenning schetst een beeld van de huidige situatie en van de toekomst van de materialenwereld. Daarnaast komen enkele sprekers aan bod die ingaan op een aantal zaken die veel vragen oproepen in deze steeds groenere wereld: Hoe moet ik hiermee aan de slag? Wat als ik word geconfronteerd met vragen van klanten? Zijn er voorbeeldcases die al enkele jaren een groen alternatief bieden?


De groene klok tikt

Het hele materialen- en textieluniversum kleurt groener. Geen enkele niche in de textiel- en materialenwereld ontsnapt aan de zucht naar en noodzaak aan groene vooruitgang. De groene klok tikt, en tikt zo mogelijk nog sneller voor textiel- en kunststoffen dan voor andere sectoren. Sander bespreekt de huidige ontwikkelingen, innovaties en trends naar groene materialen op basis van de grootste nieuwigheden van het voorbije jaar en de vrijgekomen patentpublicaties.  
 

Sander De Vrieze, Centexbel


Rilsan® PA11: biobased solution for textiles (ENG)

Olivier Merle gives an overview of Arkema's sustainability approach and of the importance of PA11 for textiles.

Olivier Merle, Arkema


Groene innovaties op Dornbirn 2021

Elk jaar brengen specialisten uit de industrie en de onderzoekswereld van over de hele wereld op het Dornbirn Global Fiber Congress een overzicht van de nieuwste vezelinnovaties.
Ondertussen behoren “circulaire economie” en “duurzaamheid” tot de kernthema’s van dit congres. Birgit vertelt u meer over de interessantste ontwikkelingen die in 2021 werden voorgesteld.

Birgit Stubbe, Centexbel


Vezels van steen

Basaltgarens volledig geproduceerd uit natuurlijk vulkanisch basaltgesteente vinden vandaag reeds hun toepassing in technisch textiel. In de zoektocht naar alternatieve of meer duurzame garens ter vervanging van kunststofvezels komt deze basaltvezel ook in het vizier. Immers, de vezel zelf is niet vreemd aan het milieu en zal deze niet gaan beïnvloeden. Deze presentatie reikt enkele voorbeelden aan waarin basaltvezels een antwoord bieden op maatschappelijke trends rond vervuilende plastics in zee en op land, en dit in zowel textiel- als composiettoepassingen.

Wouter Verbouwe, Basaltex


Hyperspectral imaging

Hyperspectral imaging is an analytical technique allowing the identification of plastic materials by exposure to infrared light. This non-destructive method can be directly installed for on-line analyses in different processes, such as automated sorting of plastic waste for recycling or inspection of coatings in textile applications. Rémy gives an overview of different applications of hyperspectral imaging in the plastic and textile industry.

Rémi Tilkin, Centexbel


Biodegradeerbare plastics en plastic blends: groene alternatieven voor conventionele plastics?

Termen zoals ‘bioplastic’ en ‘biodegradeerbaar’ worden steeds vaker vermeld in de zoektocht naar groene oplossingen voor plasticvervuiling. Incorrecte interpretaties en onvolledigheid creëren echter onduidelijkheid en risico tot greenwashing. In deze presentatie komen naast een correcte kadering van de terminologie enkele mogelijke opportuniteiten voor biopolymeren aan bod, net als een uiteenzetting over nieuwe (potentiële) ontwikkelingen.

Harry Vanheule, OWS

Tarieven en Voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille 

Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.

Route