Programma

Groen, sustainable, duurzaam,… allemaal modewoorden die we de hele tijd horen. Maar hoe pakken we het eigenlijk aan? Laat je meevoeren op deze ontdekkingsreis, waar je leert hoe je concreet aan zo'n groene reis kunt beginnen. Laat je inspireren door ons programma en boeiende sprekers.

Welkom op hét groene inspiratie-evenement van de Lage Landen voor de textiel- en kunststofindustrie.

Programma

Groen – de enige manier om vooruit te komen
Groene innovaties komen op dit moment van alle kanten. Sander staat in zijn presentatie stil bij enkele markante nieuwe mogelijkheden. Daarnaast kijkt hij naar de nieuwe patentapplicaties – wat zijn de trends en hoe halen we hier informatie uit.
Sander De Vrieze - Centexbel


Rewind® – Duurzame vloerbedekking voor evenementen
Rewind® - latexvrij 100% recycleerbaar eventtapijt.

Hoe evenemententapijt niet enkel bijdraagt tot de sfeer en de unieke beleving maar ook tot de verduurzaming van evenementen.
Of hoe Beaulieu International Group het beurstapijt heruitgevonden heeft van een wegwerpproduct tot een schoolvoorbeeld van een circulaire oplossing.
Bénédicte Lobel - Beaulieu International Group


ECO Tennis Strings, het combineren van performance en duurzaamheid met 100% gerecycleerde materiaal.
Impressies Dornbirn 2023

Tennis heeft ontegenzeggelijk een grote ecologische voetafdruk en genereert veel afval, van tennisballen tot snaren. Om hier een eerste antwoord aan te bieden, bracht Luxilon dit jaar de eerste tennissnaar gemaakt uit 100% gerecycleerd materiaal op de markt. Welke stappen zet Luxilon om de tennisindustrie duurzamer maken en hoe reageert de markt hierop.
Naast tennissnaren, produceert Luxilon ook technische garens. Wat zijn de trends die we hebben afgeleid uit de Global Fibre Congress in Dornbirn en waar wil de industrie naartoe. 
Thierry Beyltiens & Justin Van Malderen - Luxilon


Uw gids voor beschikbare recyclagetechnieken
Textielbedrijven zullen hun lineaire bedrijfsmodel moeten aanpassen naar een circulair model, niet alleen om te voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd in de EU-strategie, maar ook aan de groeiende vraag van klanten naar duurzame en recycleerbare textielproducten. Omdat kennis over de stand van zaken de eerste stap is naar verandering, besloot Centexbel-VKC een overzicht te maken van bestaande textielrecyclagetechnologieën, hun huidige staat en prognose. Birgit geeft u een samenvatting van de white paper “Textile fibre recycling technologies” die recent gepubliceerd werd in kader van het TEX2CE project.
Birgit Stubbe - Centexbel


Biobased en biologisch afbreekbare polyurethanen voor de textielindustrie
Polyurethanen (PU) worden veelzijdig ingezet omwille van hun veelzijdigheid, performantie en duurzaamheid. PU’s zijn echter in grote mate resistent aan biologische factoren waardoor ze niet biodegradeerbaar zijn en bij end-of-life verbrand worden. Daarom is de ontwikkeling van biodegradeerbare PU en/of de recyclage van PU noodzakelijk om de ecologische voetafdruk van PU’s te verkleinen. Een andere optie om de ecologische voetafdruk te reduceren is de ontwikkeling van biogebaseerde PU’s. Deze ontwikkelingen en de performantie van de resulterende PU’s worden besproken.
David De Smet - Centexbel


ITMA 2023 – overview of the sustainable innovations
The textile industry has a history of being a polluting sector, characterised by over-consumption of natural resources, water pollution, excessive greenhouse gas emissions and waste. Fortunately, the textile sector has been taking steps over the decades to reduce its environmental impact by implementing new technologies and using more environmentally friendly agents. Baptiste will be discussing the latest developments he has seen at ITMA 2023.
Baptiste Herlin - Centexbel

Tarieven en Voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille 

Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.