Wegens het coronavirus wordt deze Horizonverkenning online georganiseerd. 


De sessie start uitzonderlijk om 13u en eindigt om 15u.


De online horizonverkenning vindt live plaats en u krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen.

Alle geregistreerde deelnemers ontvangen 2 dagen op voorhand de link naar de presentaties, waarin alle informatie staat over hoe u aan deze online sessie kunt deelnemen. 

Programma

Inleiding

Kris Van Peteghem, Fedustria


Innovaties in kledingtextiel van het voorbije jaar

Sander geeft in zijn presentatie een overzicht van de grootste nieuwigheden en trends van het voorbije jaar in het domein van kledingtextiel.

Sander De Vriese, Centexbel


Normenevoluties en wetgeving in het domein van kleding en kledingtextiel

Het afgelopen jaar zijn veel normen met betrekking tot productveiligheid en maten ontwikkeld en gepubliceerd of staan op het punt gepubliceerd te worden. Edwin geeft u een update van deze normevoluties en de wetgeving hieromtrent.

Edwin Maes, Centexbel


bAwaer: Duurzaamheid en transparantie: nieuwe troeven!

Bedrijfsgetuigenis door een confectioneur gespecialiseerd in werk- en bedrijfskledij.

Methodiek om volledig inzicht te geven in de ecologische footprint van uw producten (gebaseerd op Life Cycle Assessment) en de volledige supply chain (alle productiepartners in de keten). Op een onafhankelijke en gevalideerde manier. De vereiste data wordt via de bAwear applicatie opgevraagd en verwerkt, middels een robuuste user interface. Door al uw supply chain partners te verbinden in de applicatie, heeft u volledig inzicht in de keten en is verbeterpotentieel gemakkelijk te identificeren (door bv. het gebruik van gerecycleerde content, andere kleurtechnieken, etc…).

Jo Van Landeghem, CREAMODA


OEKO-TEX®: onze jaarlijkse update

Overzicht van de jaarlijks aanpassingen van de eisen en limietwaarden in de STANDARD 100 by OEKO-TEX®. MADE IN GREEN by OEKO-TEX®: het label voor productveiligheid en duurzaamheid van textielartikelen.

Filip Govaert, Centexbel


RETEX: industriële textielrecyclage van end-of-life kledij afvalstromen

Het RETEX project verkent de mogelijkheden om diverse textielafvalstromen op industriële manier te recycleren. End-of-life kledij kan hiervoor een zeer interessante bron van grondstoffen zijn. Een overzicht van de mogelijkheden, beperkingen en bekomen resultaten.

Daniël Verstraete, Centexbel


Skin Sensitisation: Test for Textile Safety

At present, more and more problems of allergic reactions are appearing, and textiles are often blamed. Tests do exist, but they are based on the search for known substances.
At Centexbel, we have taken a different approach. We have implemented a test based on an OECD guideline which makes it possible to determine if a textile sample could or could not cause an allergic reaction, without knowing the type of substances present in the sample. The advantage of this method is that we are not limited by the knowledge of substances present in the textile and that we will be able to give a direct answer on the possibility of generating an allergen reaction.

Olivier Jolois, Centexbel


De revival van hennep als low-impact textielvezel voor kledingtextiel

Vanuit het perspectief van bio-hernieuwbaarheid en de urgente zoektocht naar circulariteit wordt door alle stakeholders in de textiel- en kledingketen aanbevolen om sterk in te zetten op onderzoek naar alternatieve grondstoffen en een efficiënter gebruik. Meer specifiek houdt dit o.a. in om meer gebruik te maken van natuurlijke vezels geteeld in de EU. Daarnaast worden ook de consumenten steeds meer gevoelig voor de ethiek van de merken die ze kopen. Een belangrijke piste in dit verhaal is de herontdekking van hennep als duurzame textielvezel.

Alexandra De Raeve, HoGent
 

Tarieven en voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille 

Registratienummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.