Met de jaarlijkse horizonverkenning “Kledingtextiel” wil Centexbel de kledingindustrie op de hoogte houden van de nieuwe ontwikkelingen in het domein kleding en textiel voor kleding.

Naast de terugkerende thema’s patenten, normen & wetgeving en OEKO-TEX® geven we in deze editie aandacht aan de EU-strategie, de evoluties in bio gebaseerde materialen, lokale vezelproductie en de resultaten van het FT Alliance project dat kennisstroom en co-creatie binnen de Fashion-Tech-sector wil bevorderen. 

Programma

Inleiding

Kris Van Peteghem - Fedustria


Innovaties in kledingtextiel van het voorbije jaar

Sander geeft in zijn presentatie een overzicht van de grootste nieuwigheden en trends van het voorbije jaar in het domein van kledingtextiel.
Sander De Vrieze - Centexbel


EU strategie voor duurzaam en circulair textiel

Vorig jaar publiceerde de Europese Commissie haar strategie voor een duurzaam en circulair textiel.  Tijdens deze presentatie worden de krachtlijnen van deze textielstrategie toegelicht.
Bruno Eggermont - Fedustria


Normenevoluties en wetgeving in het domein van kleding en kledingtextiel

Het afgelopen jaar zijn veel normen met betrekking tot productveiligheid en maten ontwikkeld en gepubliceerd of staan op het punt gepubliceerd te worden. Edwin geeft u een update van deze normevoluties en de wetgeving hieromtrent.
Edwin Maes - Centexbel 


Project FTalliance

FTalliance had tot doel de uitwisseling, kennisstroom en co-creatie binnen de Fashion-Tech-sector te faciliteren om de inzetbaarheid en het innovatiepotentieel van studenten te vergroten. Een overzicht van de resultaten - beschikbaar onder de vorm van MOOCKS en rapporten - zal worden gepresenteerd.
Myriam Vanneste - Centexbel


OEKO-TEX®: onze jaarlijkse update

Due diligence – Responsible buisness

Naast duurzame producten en procesvoering, vormt due diligence een belangrijk nieuw element in de Europese textiel strategie. OEKO-TEX® Responsible business ondersteunt bedrijven die deze zorgvuldigheid in hun eigen bedrijfsvoering en in hun supply chain willen implementeren.
Stijn Devaere - Centexbel


Recente evoluties in biogebaseerde opties voor kledingtextiel

De opmars van biogebaseerde materialen zet zich steeds verder. Bovendien wordt er steeds kritischer gekeken naar de ecologische impact van textiel. Deze presentatie geeft een overzicht van nieuwe trends (bioPA, PLA, cellulose) en hun end-of-life (biodegradeerbaarheid vs. recycleerbaarheid). Daarnaast worden enkele voorbeelden biogebaseerde nabehandelingen van textiel (vb. kleurstoffen) aangehaald in de context van kledingtextiel.
Brecht Demedts - Centexbel


Bamboo 100% lokaal?

Maar al te vaak krijgen we te horen dat onze textielgrondstoffen geïmporteerd moeten worden omdat Europa het niet zelf kan maken.
Bamboo Belgium & Bamboo Logic Europe sloegen de handen in elkaar en komen met een primeur.
Fina Vanbuel - Bamboo Belgium & Kjell Tahon - Bamboologic Europe

Tarieven en voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille 

Registratienummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.