Als gevolg van de groeiende markten voor vis- en zeewierteelt, energiewinning, boten, pontons, verankerings- en boei-elementen, stijgt ook de vraag naar alternatieve materialen voor toepassingen in een mariene omgeving .

Textiel- en kunststofmaterialen worden steeds vaker gebruikt in maritieme toepassingen waarin hernieuwbaarheid en duurzaamheid belangrijke aandachtspunten zijn. De materialen moeten eveneens beantwoorden aan de hoogste technische prestaties en bestand zijn tegen het ruwe mariene milieu op lange termijn.

Het is een grote uitdaging om aan deze uiteenlopende eisen te voldoen. In deze horizonverkenning gaan we hier dieper op in.

Programma

Recente innovaties voor textiel en kunststoffen in maritieme toepassingen

Sander De Vrieze - Centexbel

De zee blijft een eeuwige bron aan inspiratie. Ook textiel en kunststoffen worden meer en meer gebruikt in maritieme omgeving om ideeën te realiseren. Sander geeft in zijn presentatie een overzicht over recente innovaties en uitvindingen voor maritieme toepassingen waarbij kunststoffen en textiel doorslaggevend zijn.

Ontwikkeling van mariene biodegradeerbare garens in het kader van het CoastBusters 2.0 project

Bert Groenendaal – SIOEN Industries

Hierbij wordt nagegaan in hoeverre dergelijke bouwstenen gecontroleerd kunnen biodegraderen, maar ook welke eigenschappen bio-faciliterend werken en hoe deze geïntegreerd kunnen worden in een mariene omgeving.

Innovatieve materialen voor een duurzame blauwe economie

Lien Loosvelt – De Blauwe Cluster

De blauwe economie is een sector in volle ontwikkeling. Ook op vlak van materialen beweegt er heel wat. De ruige omstandigheden op zee, nieuwe toepassingen, strengere milieueisen dwingen de sector op zoek te gaan naar betere materialen. In tal van offshore toepassingen zoals drijvende windmolens, zonnepanelen op zee, zeeboerderijen, winnen kunststoffen en textiel aan belang en wordt in toenemende mate geïnvesteerd in materiaalonderzoek. De Blauwe Cluster brengt de grote trends en noden in beeld en illustreert dit aan de hand van lopende initiatieven in Vlaanderen.

Ontwikkeling van biogebaseerde composieten voor maritieme toepassingen in het SeaBioComp project

Elke Demeyer, Centexbel

In het SeaBioComp project worden 4 verschillende technieken onderzocht om zowel zelfversterkte PLA composieten als vlas vezel versterkte PLA composieten te ontwikkelen. Met behulp van een paar voorbeelden gemaakt met deze materialen wordt er aangetoond wat er mogelijk is met deze materialen in maritieme toepassingen.

Long-term durability of plastics/textiles/composites in seawater

Maelenn Le Gall and Peter Davies, Ifremer

There has been research activity on marine materials at IFREMER for over 30 years. A strong focus has been placed on the degradation of polymer based materials in the marine environment. This has ranged from elastomer seals to structural composites, and current projects include novel buoyancy materials, bio-sourced polymers and fibre ropes. The presentation will provide an overview of this activity, with some examples of accelerated aging and comparison with in-service experience.

Tarieven en voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille 

Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.