Voormiddag (09:30 – 12:00)

Welke veranderingen kunnen we verwachten n.a.v. de SUP-richtlijn? 

OVAM – Pieter Vervinckt (Internationaal beleid)

Het inwerking treden van de Single-Use Plastic richtlijn (SUP-richtlijn) is voorzien vanaf juli 2021. De invoering zal ongetwijfeld een grote invloed hebben op manier van verpakken. Momenteel beweegt er nog veel op het Europese niveau i.v.m. de concrete aanpak en de implementatie naar het nationale niveau. 
In deze presentie geeft dhr. Vervinckt een overzicht van de plannen op Europees niveau en welke doorwerking deze zal hebben in de praktijk.

De ontwikkeling van een UPV-beleid binnen de werking van Valipac

Valipac – Filip Vangeel (Manager Circular economy)

De uitgebreide producenten verantwoordelijkheid is één van de kernwoorden binnen het circulaire beleid van de Europese Unie. De uitwerking van dit beleid is voortdurend in ontwikkeling en de invloed op onze maatschappij wordt steeds groter. Dhr. Vangeel zal ons inzicht geven in de ontwikkelingen op Europees vlak en aanvullend wordt er gekeken naar de praktijkaanpak op basis van enkele casestudies. 

De roadmap naar 65% recyclage tegen 2023

Fost Plus – Aurelia Leeuw (Public and Regulatory Affairs Manager)

Op welke manier draagt Fost Plus bij aan de uitgebreide producenten verantwoordelijkheid? Tegen 2023 wil Fost Plus naar 65 procent recyclage van plastic verpakkingen. Om deze doelstelling worden verschillende initiatieven genomen zoals de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak, het inzetten op verbeterde inzamelsystemen en het bevorderen van recycleerbare verpakkingsmaterialen. Welke roadmap voorziet Fost Plus om deze doelstelling tegen 2023 te behalen? 

Namiddag (13:00 – 15:00)

Is there still a future for plastic packaging in retail?

Colruyt - Elke Gijsbrechts (Expert sustainable products)

Welke aanpak hanteert de Colruytgroep met betrekking tot duurzame verpakkingen?

Trends en dilemma's in duurzaam verpakken

Oerlemans packaging - Rob Verhagen (Sustainability Director)

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en duurzaam verpakken worden steeds complexer. Denk aan nieuwe wetgeving, verschillende Europese initiatieven en de transitie agenda’s. Daarbovenop komen de pledges en convenanten alsmede duidelijke doelstellingen van brancheorganisaties, retail en multinationals. Binnen deze jungle van duurzame plastic initiatieven zijn een aantal trends duidelijk zichtbaar. In deze presentatie komen de verschillende richtingen voorbij. Daarnaast is het tijd voor strategische keuzes -  welke richting is voor uw toepassing best geschikt? Want tussen de verschillende verduurzamingsrichtingen zitten een aantal dilemma’s! Food for thought, en een mooie opstap op de weg van duurzame kunststof verpakkingen.

Rob Verhagen is de Sustainability Director bij de Oerlemans Packaging Group – een Nederlands familiebedrijf gespecialiseerd in Kunststof folies en –verpakkingen. Daarnaast is hij lid van de stuurgroep van het Nederlandse Plastic Pact, actief in verschillende besturen en commissies van de brancheverenigingen van de Nederlandse Rubber & Kunststof industrie en de European Plastic Convertors (EUPC) en neemt hij zitting in de raad van Partner van MVO Nederland.

Biomaterialen: één vlag, vele ladingen

OWS - Bruno De Wilde (Lab manager)

Wat verstaat men onder “bio” : begin of einde? Onderscheid tussen bio-gebaseerde materialen en biodegradeerbare materialen.

  • Is bio per definitie duurzaam? Belang van LCA.
  • Zijn biodegradeerbare materialen per definitie ook composteerbaar? En omgekeerd? 
  • Wanneer breekt iets ook in marien milieu af? Invloed van omgeving op biodegradeerbaarheid. 
  • Wanneer brengen biomaterialen een toegevoegde waarde? En wanneer niet?

 

Deelname

Deelnameprijs: 365 euro (excl. BTW)


De VLAIO subsidie van 70% werd verrekend in deze kostprijs!

Inschrijven

Ik schrijf me in voor de masterclass van 15 juni 2021

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.

industrienetwerk

Deze Masterclass maakt deel uit van het #industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners, waaronder Centexbel, een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Industrie 4.0, Digitalisering & Duurzaamheid. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen

#industriepartnerschap #sterkondernemen