De laureaten 2019

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk op 6/2/2019 hebben tien bedrijven de titel van Factory of the Future ontvangen uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois: BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt Group Fine Food (Halle), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion Technologies (Olen), Niko Group (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en RF-technologies (Oosterzele).

De winnende bedrijven behouden het label gedurende drie jaar. 

Dit jaar was er geen textielbedrijf bij de winnaars. Daarom roepen we graag onze leden op om er in 2020 opnieuw bij te zijn.

Een onderscheiding met jarenlange reikwijdte

Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Bovendien gaan ze doordacht om met energie en materialen en hebben ze aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.
 

laureaten 2016

Naast de tien winnaars, hebben vijf laureaten die in 2016 de titel van Factory of the Future kregen, hun status kunnen verzekeren voor de volgende 3 jaar: Van Hoecke, Ontex - Eeklo, ED&A, Te Connectivity en Biobakkerij De Trog.

Made Different

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen.

  1. World Class Manufacturing Technologies: het inzetten van de meest eigentijdse productietoestellen
  2. End-to-end Engineering: productontwikkeling in functie van de volledige waardeketen, met behulp van virtuele modellen en simulaties
  3. Digital Factory: digitaliseren van de operationele processen, onderling verbonden via het internet
  4. Human Centered Production: betrokkenheid van de medewerkers bij de toekomstgerichte bedrijfsontwikkeling
  5. Production Network: de organisatie is ingebed in een samenhangend netwerk
  6. Eco Production: duurzame productiesystemen met oog voor elke fase van de levenscyclus van een product; de materialenkringloop wordt gesloten en het energiegebruik drastisch verminderd
  7. Smart Production Systems: vlot kunnen inspelen op veranderende marktvragen

Meer banen en investeringen 

België telt ondertussen 30 Factories of the Future. Deze bedrijven investeerden meer dan 850 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Daarnaast steeg hun tewerkstelling met 15 procent.

Internationaal succes

De Made Different methodologie wordt gepromoot in Europa. In Duitsland groeit de aandacht voor 'de mens' in industrie 4.0, Nederland neemt sinds vorig jaar het concept van 'Factories of the Future' over. Ook 15 andere Europese landen, met ondersteuning van de Europese commissie, bereiden zich voor om een gelijkaardig actieprogramma te integreren in hun aanpak.