Textile functionalisation is het proces waarbij nieuwe functionaliteiten, kenmerken of eigenschappen aan een materiaal worden toegevoegd door het wijzigen van zijn oppervlaktechemie met het doel te beantwoorden aan de vereisten van de eindtoepassing. Deze nieuwe functionaliteiten, kenmerken of eigenschappen zijn bijvoorbeeld: comfort, ademendheid, waterdichtheid, thermische regeling, antimicrobiële eigenschappen, easy-care, duurzaamheid, vlamvertraging en een verbetering van de algemene mechanische prestaties van textiel.

Surface modification bestaat uit het toevoegen van fysische, chemische of biologische eigenschappen aan het oppervlak van een materiaal. De modificatie vindt plaats via verschillende methoden met het doel bepaalde oppervlakte-eigenschappen te wijzigen, zoals ruwheid, hydrofiele eigenschappen, oppervlaktelading, oppervlakte-energie, bio-compatibiliteit en reactiviteit. Oppervlaktemodificatie wordt vaak uitgevoerd met het oog op verdere veredeling, verven en coating.

Hoogperformant textiel wordt gecreëerd door finishes of coatings op textielsubstraten of op garens aan te brengen om hun eigenschappen en prestaties te veranderen en/of te verbeteren.

Duurzaamheid omvat het gebruik van hernieuwbare materialen en ongevaarlijke chemicaliën en additieven (volgens de REACH en CPL verordeningen), energie- en waterbesparende productiemethodes, rechtvaardige arbeidsvoorwaarden en het vervaardigen van producten met een lange levensduur.

Centexbel legt zich toe op het harmoniseren van duurzaamheid, hoge prestaties en kostenefficiëntie in het textielveredelings-, coating- en laminageproces.

Centexbel stelt een uitgebreid pilootplatform ter beschikking van de industrie voor het uitvoeren van onderzoeksprojecten, experimenten en prototyping op het vlak van coating, finishing, verven, printen en behandeling van textielgarens en -weefsels.