Vanaf 1 april 2016 wordt een volledig vernieuwde en vereenvoudigde KMO-portefeuille gelanceerd. We stellen u met plezier de belangrijkste beslissingen voor. Voortaan zal de KMO-portefeuille slechts twee pijlers bevatten:

Opleidingen en Advies

De nieuwe pijler Advies combineert de huidige pijlers Advies, Internationaal Advies en Technologieverkenning. Een kleine onderneming (KO) kan via de nieuwe KMO-portefeuille € 10.000 steun per jaar krijgen met een steunpercentage van 40%, en een middelgrote onderneming (MO) € 15.000 per jaar met een steunpercentage van 30%. Deze sommen kunnen vrij verdeeld worden onder alle vormen van opleiding en advies. De aanvraag- en uitbetalingsprocedure via de website zal hiervoor ook vereenvoudigd worden. Het verdwijnen van de maximale subsidies voor elke afzonderlijke pijler biedt heel wat mogelijkheden om uw innovatie-inspanningen financieel te ondersteunen.

Een nieuw instrument: de kmo groeisubsidie

Het strategische advies van de kmo-portefeuille, de pilootprojecten voor strategisch ICT- en Personeelsmanagementadvies en de aanwervingspremie voor kennismanagers worden, samen met de IWT starterstudies, in één nieuw instrument geïntegreerd: de kmo groeisubsidie. Deze subsidie is complementair aan de kmo-portefeuille en de andere steuninstrumenten van het toekomstige Agentschap Innoveren en Ondernemen Met de kmo-groeisubsidie kan u gericht steun krijgen voor specifieke groeitrajecten door innovatie, internationalisering of transformatie. Uw bedrijf kan voor deze nieuwe steunprogramma's opnieuw een beroep doen op de diensten van Centexbel & VKC. Meer lezen op de website van Agenstschap Ondernemen