Hoe zorg je dat niemand je product kan kopiëren? Hoe bewijs je dat je de eerste was met een bepaald idee? Je vindt snel een antwoord op deze vragen via het nieuwe digitale platform Create, Protect & Benefit.

Create, Protect & Benefit is een initiatief van vijf partners uit Nederland en België: het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), Octrooicentrum Nederland, het Belgische FOD Economie, VLAIO en Sowalfin.


WAAROM?

Uit onderzoek blijkt dat

  • Minder dan 10% van het mkb / kmo geregistreerde intellectuele eigendomsrechten bezit 
  • Mkb’s / kmo's met een registratie voor merken, modellen en octrooien per werknemer gemiddeld tot 68% meer omzet hebben  
  • Maar 5% van de Nederlandse mkb’s en 9% van de Belgische kmo's één of meerdere intellectuele eigendomsrechten heeft geregistreerd. Het gaat dan over het beschermen met merk- en modelregistraties en met octrooien.

Recent Belgisch onderzoek bevestigt het lage aantal bedrijven met geregistreerde intellectuele eigendomsrechten: slechts 3% van de Belgische bedrijven registreerde een IE-recht in de periode 2010-2019.  Ook het positieve effect van intellectuele eigendom op de groei en productiviteit van een mkb / kmo wordt in die studie bevestigd.


WAT?

12 smart guides

Op het digitale platform Create, Protect & Benefit vind je 12 smart guides. Deze bevatten een compact en duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen over handelsnamen, merken, octrooien, auteursrechten en meer.

Inspiratie 

Wat doen andere mkb’ers / kmo'ers met intellectuele eigendom? En hoe profiteren zij daarvan? Op Create, Protect & Benefit vind je inspirerende voorbeelden.


HOE?

Ontdek nu hoe jij jouw intellectuele eigendom kan beschermen en ervan kan profiteren:

Create, Protect & Benefit