Naast een aanzet tot het opzetten van een productielijn voor chirurgische maskers, heeft de Waalse regering een studie gestart om een ontsmettingslijn voor gebruikte chirurgische en adembeschermingsmaskers op te zetten (FFP2/3).

Met het Universitair Ziekenhuis van Luik hebben 3 bedrijven (Sterigenics, AMB Ecosteryl, Lasea) en 2 onderzoekscentra (Materia Nova, Centexbel) al technische tests uitgevoerd om een maskerontsmettingslijn op te zetten.

Zij hebben een wetenschappelijk gevalideerd protocol opgesteld dat woensdag aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zal worden voorgelegd. Dit ontsmettings-/sterilisatiespoor bestaat uit vijf soorten methoden: (1) gammastraling, (2) UV-straling, (3) ethyleenoxide, (4) droge warmte, (5) plasma. Uit verschillende zeer recente studies blijkt duidelijk de relevantie van de tenuitvoerlegging van deze aanpak.

De Universiteit Gent, in de voorhoede van de virologie, maar ook de "Moleculaire Plasma Groep" (Leuven/Luxemburg), een specialist in plasmasecontaminatie, dragen bij aan het project.

Als deze piste de komende dagen door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wordt gevalideerd, kan het ontsmettingsproces binnen drie weken operationeel zijn.