Aanvrager: FLOORING INDUSTRIES Sàrl
Uitvinders: Benjamin CLEMENT, Sam LEDEGEN
Octrooinummer: WO2021/250487

 


Flooring International patenteerde hun uitvinding van decoratieve panelen (imitatie van hout, natuursteen of keramiek) die antimicrobiële eigenschappen hebben, zeer slijtvast zijn en gemakkelijk schoon te maken.

Oplossing

Het decoratieve paneel bestaat uit een ondergrond, een decoratieve laag en een deklaag, die een lak bevat, met (duurzame) antimicrobiële additieven die niet worden aangetast door gebruik en omgevingsomstandigheden. De lak bevat een acrylaat- en/of een methacrylaatmatrix die een betere hechting van de lak op het decoratieve paneel mogelijk maakt. De matrix wordt gedeeltelijk uitgehard (UV-straling en/of elektronenbundel). Foto-initiatoren zijn in de lak ingebouwd. De hoeveelheid antimicrobiële additieven in de lak ligt tussen 0,2 en 2% gewichtsprocent. De optionele kleeflaag is dunner dan 5 pm en bevat antimicrobiële additieven. Een dunne lijmlaag heeft als voordeel dat de transparantie minimaal wordt beïnvloed, waardoor de textuur in het paneel behouden blijft. 

De lak bevat minder dan 1% van het gewicht aan matteringsmiddel. Het lage gehalte aan matteringsmiddelen - en bij voorkeur de afwezigheid daarvan - verbetert de antimicrobiële werking van het antimicrobiële additief en vermindert de hoeveelheid benodigde antimicrobiële additieven. Matterende stoffen en open poriën in de acrylaatmatrix die ontstaan door een hoog gehalte aan matterende stoffen kunnen vuil en onzuiverheden bevatten; dit vuil en/of deze onzuiverheden kunnen de groei van micro-organismen stimuleren. 

Het decoratieve paneel is samengesteld uit:

 • een substraat voorzien van een decoratieve laag, en facultatief een transparante laag, bij voorkeur een transparante polyvinylchloridelaag
 • een optionele kleeflaag
 • een lak, bestaande uit (meth)acrylaatoligomeren en/of -monomeren, antimicrobiële additieven, en naar keuze thermo-initiatoren
 • ten minste gedeeltelijke uitharding van de lak door middel van een warmpersbehandeling of door bestraling met UV
WO2021250487

De antimicrobiële additieven in de slijtlaag kunnen bestaan uit deeltjes met zilverbestanddelen, quaternaire ammoniumzouten, quaternaire ammoniumgroepen die in het melaminehars van de slijtlaag zijn ingebouwd, deeltjes of additieven die quaternaire ammoniumgroepen bevatten, metallische zilverdeeltjes, zilverzouten, zilvercomplexen, zilverchelaten, koperzouten, koper en koperlegeringen (zoals messing, brons, koper-nikkel-nikkel), zinkoxide, etherische oliën, oleoresinen (zoals linalool of thymol), polybiguaniden, chitosan, chitosan, antibiotica, oleoharsen (zoals linalool of thymol), antibiotica koper-nikkel-zink), zinkoxide, etherische oliën, oleoharsen (zoals linalool of thymol), polybiguaniden, chitosan, isothiazolinon, antibiotica, of trichloormethylsulfenyl-bevattende fungiciden, aan siliciumoxide geadsorbeerd zilver, aan titaandioxide geadsorbeerd zilverchloride, zilvernitraat, zilvernatriumwaterstofzirkoniumfosfaat, zilverzinkzeoliet, zilverkoperzeoliet, zilverfosfaatglas en zilverborosilicaatglas.

De decoratieve laag bevat antimicrobiële additieven zowel boven als onder de papierlaag. De antimicrobiële additieven in de slijtlaag zijn dezelfde als de antimicrobiële additieven in de decorlaag. Als antimicrobiële additieven zowel in de slijtlaag als in de decorlaag aanwezig zijn, wordt een langduriger antimicrobieel effect bereikt.

De slijtlaag bevat deeltjes die de slijtvastheid verhogen, en bij voorkeur worden deze deeltjes gekozen uit een of meer van nanosilicaat, aluminiumoxide en diamant. Dit zorgt voor een synergetisch effect voor de duurzaamheid van de antimicrobiële werking. 

Het decoratieve paneel bestaat uit een substraat en een toplaag, waarbij de toplaag bestaat uit een decoratieve laag en een slijtlaag. Ten minste één van de zijkanten ervan is voorzien van een impregneermiddel of een coating met antimicrobiële additieven. De zijranden van het decoratieve paneel kunnen gevoelig zijn voor het binnendringen van vocht en/of verontreinigingen. 

Het impregneermiddel of de coating voorziet de zijrand(en) van het paneel van waterafstotende eigenschappen over ten minste een deel van de hoogte van de zijrand(en). Dit verbetert de antimicrobiële werking omdat wordt voorkomen dat vocht dat microben of bacteriën zou kunnen bevatten of hun groei zou kunnen stimuleren, doordringt tot de zijranden van het decoratieve paneel.

Het decoratieve paneel bevat bovendien

 • een decoratieve laag op houtbasis waarop ten minste één laklaag is aangebracht, waarbij de ten minste één laklaag ten minste één laklaag bevat die antimicrobiële additieven bevat 
 • de verschillende laklagen worden aangebracht op de decoratieve laag op houtbasis, waarbij ten minste één laklaag deeltjes bevat die de slijtvastheid verhogen - geselecteerd uit een of meer van nanosilicaat, aluminiumoxide - bijvoorbeeld in de vorm van korund - en diamant, meer bij voorkeur synthetische diamant. De laklaag met deeltjes die de slijtvastheid verhogen, bevat ook antimicrobiële additieven. De ondergrond kan in dergelijke belichamingen op houtbasis zijn, maar het kan ook een thermoplastische ondergrond zijn of een spaanplaat of een houtvezelplaat of een minerale of minerale plaat.
 • een decoratieve laag en een slijtlaag. Zelfs als het decoratieve paneel een decoratieve laag bevat die antimicrobiële additieven bevat, zijn de zones aan de onderrand kritieke zones, vooral als ze de decoratieve laag en de slijtlaag niet of slechts gedeeltelijk bevatten. Om deze reden is het in dergelijke situaties beslist voordelig om de onderste randzones te voorzien van een laklaag die antimicrobiële additieven bevat. In een voorkeursvorm bestaat het decoratieve paneel uit een decoratieve laag, een slijtlaag en een ondergrond, waarbij de ondergrond bestaat uit een of meer van de volgende materialen: een houtvezelplaat, een spaanplaat, een of meer lagen hout, een of meer thermoplastische lagen die al dan niet vulstoffen bevatten, een minerale plaat.
 • een eerste paar tegenover elkaar liggende randen met koppelcomponenten, hoofdzakelijk in de vorm van mannelijke en vrouwelijke koppelcomponenten, om twee van dergelijke panelen aan elkaar te koppelen aan hun eerste paar tegenover elkaar liggende randen, waarbij de koppelcomponenten voorzien zijn van in elkaar grijpende componenten. 
 • de antimicrobiële additieven virusdodende activiteit hebben. Dit betekent dat de antimicrobiële stoffen ervoor zorgen dat eventuele virussen die zich op het oppervlak van het decoratieve paneel bevinden, een kortere levensduur hebben dan het geval zou zijn als het decoratieve paneel deze antimicrobiële additieven niet zou bevatten. Het gebruik van zilverbestanddelen die zilver in ionische vorm bevatten, biedt het specifieke voordeel dat dergelijke antimicrobiële additieven niet uitlogen, zodat hun antimicrobiële werking in de loop van de tijd behouden blijft, zelfs bij frequente natte reiniging van de decoratieve panelen. In de verschillende aspecten van de uitvinding is het gebruik van zilverfosfaatglasdeeltjes bijzonder voordelig, omdat de zilverionen die de antimicrobiële werking hebben, efficiënt in het zilverfosfaatglas worden ingebed, en het zilverfosfaatglas vervolgens op zijn beurt efficiënt in de lak wordt ingebed. Op die manier komen op gecontroleerde wijze zilverionen vrij die voor de antimicrobiële werking zorgen, zodat de microbiële werking zeer langdurig in stand wordt gehouden. Aangezien zilverfosfaatglasdeeltjes op deze manier zeer efficiënt zijn, is er slechts een kleine hoeveelheid van nodig.
 • decoratieve panelen in overeenstemming met een belichaming.
 • een substraat, een decoratieve laag, en een deklaag. De deklaag bestaat uit een lak of is samengesteld uit een lak. De lak bevat antimicrobiële additieven; waarbij de lak bestaat uit een acrylaatmatrix en/of een methacrylaatmatrix. 

In plaats van een decoratief paneel kan ook een vinyl op rol ("sheet vinyl") worden geproduceerd.

Like and share on LinkedIN