VISTO.BIO–COMERCIO DE PERFUMES
Uitvinders: SERRANO, Renan, Nacco, Galindo & CALLEWAERT, Chris
Octrooinummer: WO2021/207803 A1


 

Kledingtextiel beschermt het menselijk lichaam tegen externe factoren, zoals UV, chemicaliën, koude en warmte. Aangezien dit textiel in nauw contact staat met de huid, kunnen de micro-organismen van de huid gemakkelijk op het textiel worden overgedragen. Textiel is niet steriel en kan grote hoeveelheden bacteriën bevatten, vooral op warme en vochtige plaatsen van het lichaam (bv. onder de oksels en de liezen). In sommige gevallen kan textiel een warme en vaak vochtige omgeving op de huid creëren, waardoor een overmaat aan bacteriën ontstaat. Vocht, lipiden en aminozuren zorgen voor de afbraak van producten van de keratinocyten in de huid en andere helpen bij de groei van een bacteriële biomassa. In sommige gevallen leidt de groei van bacteriën op textiel tot onaangename geuren, vlekken, aantasting van de stof en zelfs lichamelijke irritatie.

Het bekendste probleem is de textielgeur, vooral in de okselstreek. Onderzoek toonde aan dat polyester en synthetische kleding beduidend minder aangenaam ruiken in vergelijking met katoenen kleding (Chris Callewaert, De Maeseneire, et al. 2014).

De meeste microbiota die op de huid en in textiel leven, zijn onschadelijk. Van een handvol bacteriën is bekend dat ze in verband worden gebracht met de productie van kwalijke geuren. Behandeling gebeurt meestal met deodorants, die bedoeld zijn om op de huid te worden gebruikt.

Tot op heden is er geen duurzame oplossing die gericht is op het ontstaan van onaangename geuren op kleding.

Deodorants bevatten parfums, om de productie van onaangename geuren te maskeren. Zij bevatten ook antimicrobiële verbindingen om de bacteriegroei te beperken. Veelgebruikte verbindingen met een antimicrobiële en/of schimmelwerende functie zijn triclosan, triclocarban, quaternaire ammoniumverbindingen, metaalzouten, alifatische alcoholen, glycolen en andere geurstoffen (Makin en Lowry 1999) (Boonme en Songkro 2010). Deze verbindingen zijn van chemische en synthetische oorsprong en kunnen een omvangrijk, persistent en schadelijk effect hebben op het microbioom en metaboloom van de huid (Bouslimani et al. 2019). Veel van deze synthetische en cosmetische ingrediënten leiden tot een microbiële schok op de huid en kleding en leiden tot een toename van de microbiële diversiteit (Chris Callewaert, Hutapea, et al. 2014). 

Synthetische antimicrobiële stoffen en antibiotica worden al lang en breed gebruikt in de geneeskunde en voor topische en cosmetische doeleinden. Een groot nadeel is de groeiende antimicrobiële resistentie, waardoor de behandelingen minder effectief worden (Schelz, Molnar, and Hohmann 2006). 

De oplossing

Alternatieve, natuurlijke en gemengde actieve ingrediënten hebben veel aandacht gekregen voor gebruik als cosmetische toepassing. Van planten en andere natuurlijke bronnen is aangetoond dat zij een grote verscheidenheid aan complexe en structureel diverse verbindingen leveren. Plantenextracten en etherische oliën blijken schimmelwerende, antibacteriële en antivirale eigenschappen te bezitten en zijn wereldwijd gescreend als potentiële bronnen van nieuwe antimicrobiële verbindingen, middelen ter bevordering van de voedselconservering en alternatieven voor de behandeling van infectieziekten (Safaei-Ghomi, J., & Ahd, A. A. 2010).

Van verschillende essentiële oliën van verschillende planten, zoals tijm, oregano, munt, kaneel, komijn, salvia, kruidnagel en eucalyptus is waargenomen dat ze sterke antimicrobiële eigenschappen bezitten (Sienkiewicz et al. 2014). Daarnaast hebben deze essentiële oliën een mengsel van natuurlijke geuren. Bovendien bezit een breed scala aan essentiële oliën antioxiderende eigenschappen. Voor dit doel stelden wij het gebruik voor van natuurlijke etherische oliën die in staat zijn een goede geur af te geven en tevens een bacteriostatisch effect hebben op het microbioom.

Sommige van deze essentiële oliën zijn gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (Yang et al. 2013). Vele tests hebben de potentie van essentiële oliën aangetoond om de groei van pathogene bacteriën (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus proteus, Shigella dysenteriae, Typhoid bacillus, Staphylococcus aureus), evenals pathogene schimmels (Penicillium, Aspergillus, Candida) te remmen.

Etherische oliën zijn een complex natuurlijk mengsel en kunnen tot 60 bestanddelen in verschillende concentraties bevatten. Etherische oliën bestaan meestal uit twee of drie hoofdbestanddelen die in hoge concentraties (20-70%) aanwezig zijn en verschillende andere bestanddelen die in sporen aanwezig kunnen zijn. De hoeveelheid van de verschillende bestanddelen van etherische oliën varieert naar gelang van het plantendeel en de plantensoort, aangezien zij chemisch zijn afgeleid van terpenen en hun zuurstofhoudende derivaten, d.w.z. terpenoïden die aromatische en alifatische zure esters en fenolverbindingen zijn. Een belangrijk kenmerk van essentiële oliën en de bestanddelen daarvan is hun hydrofobiciteit, die hen in staat stelt een partitie aan te gaan met de lipiden die aanwezig zijn in het celmembraan van bacteriën en mitochondriën, waardoor zij beter doordringbaar worden en de celstructuren worden verstoord (Devi, K.P. et al. 2010).

Voordelen

  • De onderhavige uitvinding heeft betrekking op het gebied van het verminderen van onaangename geur in wasgoed als gevolg van bacteriële omzetting van moleculen die aanwezig zijn in zweet. De uitvinding onthult micro-ingekapselde essentiële oliën die de onaangename geur op kleding op duurzame wijze verminderen. De verbindingen kunnen dus worden gebruikt in kledingsprays, afwerkingsmiddelen voor kledij, deodorants, waspoeders, of in om het even welke methode om de onwelriekende geur te verminderen. Deze methode heeft uitstekende cosmetische eigenschappen en esthetiek, minder of geen huidirritatie en geen beschadiging van het weefsel.
  • De uitvinding voorziet in het gebruik van ten minste één etherische olie om onaangename geuren in weefsels, textiel of kleding te verminderen of te voorkomen. Ten minste één etherische olie is in de vorm van microdeeltjes, één etherische olie is in de vorm van nanodeeltjes, één etherische olie is vervat in nano-capsules.
  • De etherische olie is een combinatie van twee of meer etherische oliën (synergistisch effect), geselecteerd uit Melaleuca alternifolia-olie, Lavandula officinalis-olie, Cinnamomum zeylanicum-olie, Eugenia caryophyllus-olie, Cymbopogon flexuosus-olie, Juniperus virginiana-olie, Thymus vulgaris-olie, Eugenia caryophyllus-olie, Cordia curassavica-olie, Varronia curassavica-olie, Cordia Verbenacea-olie, linalool, limoneen, geraniol, citral, eugenol, of combinaties daarvan.
  • De formulering bevat verder een parfum.
  • De uitvinding voorziet in een methode voor het verminderen of afremmen van onaangename geuren in weefsels, textiel of kleding, door de hierboven beschreven formulering direct op een stof, textiel of kleding aan te brengen vóór gebruik.
  • Nano-capsules hebben twee compartimenten; een polymere wand en een kern, die gewoonlijk olieachtig is. Nanobolletjes zijn matrixsystemen. In deze systemen kan de etherische olie worden geconjugeerd met de polymere matrix of wand of zich in de olieachtige kern bevinden.