Aanvrager: i4F LICENSING
Uitvinder: Eddy Alberic Boucké
Octrooiaanvraag: WO2023/052559 A1 - NL2029282 B1

Het probleem

Decoratieve panelen met onderling verbonden profielen maken het mogelijk een zogenaamde zwevende bekleding (wand, vloer of plafond) te construeren door middel van een groot aantal met elkaar verbonden panelen.

Er bestaat algemene belangstelling voor de ontwikkeling van een zwevende bekleding van onderling verbonden panelen, waarbij de afzonderlijke panelen het uiterlijk hebben van authentieke geglazuurde tegels. Het is echter moeilijk en duur gebleken om dergelijke panelen te produceren die de vereiste decoratieve kwaliteit aan de bovenkant van het paneel combineren met de voorziening van onderling verbonden profielen aan de zijkanten van het paneel. Bovendien moet de decoratieve afbeelding een hoge definitie en nauwkeurigheid hebben, en moet de bedrukte laag als geheel kras- en slijtvast zijn. Ook is vereist dat het paneel op grote schaal met behulp van massaproduktietechnieken kan worden vervaardigd.

De oplossing

De onderhavige uitvinding beoogt een doeltreffende manier te vinden om het paneel te vervaardigen en tegelijkertijd een optimale kwaliteit van het paneel te waarborgen met betrekking tot het beoogde gebruik.

De fabricagemethode omvat de volgende stappen: i) productie van ten minste één steunlaag van keramiek, steen en/of mineraal materiaal; ii) het aanbrengen van een bedrukte laag op de bovenzijde van de steunlaag met een decoratieve afbeelding van anorganische pigmenten, in het bijzonder pigmenten op metaalbasis, waarbij deze bedrukte laag een glazuurlaag is.

De uitvinding heeft betrekking op een oppervlaktebekleding, in het bijzonder voor een vloer-, plafond- of wandoppervlak, die volgens het eerste aspect van de uitvinding is opgebouwd uit een aantal naast elkaar liggende panelen.

De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een decoratief paneel, in het bijzonder een wand-, vloer- of plafondpaneel, van een vlak ontwerp met een bovenzijde, een onderzijde en zijranden. Bij voorkeur heeft het paneel volgens de uitvinding een gelaagde structuur die een extra subdraaglaag bevat met een bovenoppervlak waarop de draaglaag direct of indirect wordt geplakt, en waarbij de subdraaglaag van een ander materiaal is gemaakt dan de draaglaag.

De subdraaglaag heeft bij voorkeur een dikte die groter is dan die van de draaglaag, waarbij de subdraaglaag in het bijzonder ten minste tweemaal zo dik is als de draaglaag, meer bepaald ten minste drie- of viermaal zo dik.

Deze constructie maakt het paneel minder duur en er is relatief weinig materiaal van de draaglaag nodig voor de productie van de panelen.

De draaglaag is gemaakt van een materiaal dat voldoende taai is, waardoor de draaglaag minder broos is dan de materialen die gewoonlijk voor de draaglagen van tegels worden gekozen. Een geschikte dragerlaag in dit verband bestaat uit een wollaag gevormd door glasvezels die met elkaar verbonden zijn door een uitgehard thermohardend polymeer bindmiddel. De wollaag kan bestaan uit steenwol, minerale wol, slakkenwol, basaltwol en/of glasvezels. Het bindmateriaal kan bestaan uit een met ureum gemodificeerde fenolformaldehydehars, een reactieproduct van alkanolamine en carbonzuuranhydride, een acrylhars en/of een epoxyhars.

Voordelen

  • De dragende laag wordt (bij voorkeur) met de subdraaglaag verbonden door het aanbrengen van een tussenlaag lijm.
  • Met de verbindingsprofielen kunnen twee panelen aan elkaar worden gekoppeld door een verticale en/of schuine beweging van de respectieve zijranden. Dit is een voordeel omdat het voorkomt dat de onderlaag wordt blootgesteld aan de relatief hoge temperaturen die nodig zijn voor de vorming van de glazuurlaag op de onderlaag (waarbij een glazuurlaag wordt verkregen door bakken).
  • Met deze panelen kunnen de structurele en visuele voordelen van een tegelmateriaal, zoals een keramisch, stenen en/of mineraal materiaal, worden gecombineerd met een dragende onderlaag van een ander materiaal dat minder duur is, een geringere dichtheid heeft en aantrekkelijke isolerende eigenschappen heeft ten opzichte van een substraatoppervlak waarop de panelen worden geplaatst.