Record aantal Belgische octrooiaanvragen

Het EPO (Euopean Patent Office) heeft de nieuwe statistieken bekendgemaakt. Naast een all-time high aantal Europese patentaanvragen, is er ook een nieuw record in Belgische octrooiaanvragen. 

Dit wordt ook opgemerkt door António Campinos, voorzitter van het OEB/EPO.

Uit de solide, bovengemiddelde stijging van het aantal octrooiaanvragen in België – en dit voor het tweede jaar op rij – blijkt de kracht van de brede R&D-infrastructuur.

Lees het EPO persbericht

IPR doorbraak digitale technologie

Digitale technologie staat voor het eerst in meer dan tien jaar bovenaan de lijst van ingediende aanvragen

Door de sterke groei van de digitale communicatie (+19,6%) en de informatietechnologie (+10,2%) werd een nieuw record gevestigd: in 2019 ontving het OEB in totaal meer dan 181.000 aanvragen, 4% meer dan in 2018. 

Andere sectoren die in 2019 een sterke groei kenden, waren transport (+6,6% t.o.v. 2018); elektrische machines, apparatuur en energie (+5,5%); en farmaceutische producten (+4,4%).

De top vijf van landen van herkomst van octrooiaanvragen in 2019 zijn de Verenigde Staten, die 25% van alle claims vertegenwoordigen, gevolgd door Duitsland (15%), Japan (12%), China (7%) en Frankrijk (6%).

Het aantal octrooiaanvragen van de bij het OEB aangesloten landen neemt gestaag toe. Zweden spant de kroon (+8,0%).

Bij de Europese landen met een gemiddeld volume van aanvragen kende Spanje een sterke groei (+6,0%). België (+3,2 %), Oostenrijk (+2,6%) en Denemarken (+0,8%) blijven zweven op een niveau dat quasi vergelijkbaar is met dat van 2018, terwijl het aantal octrooiaanvragen uit Finland dit jaar opnieuw is gedaald (-1,4%).
 

Lees het EPO persbericht