De Europese regelgeving legt strikte doelstellingen vast omtrent hergebruik, recyclagepercentages en het gebruik van gerecyclede materialen in verpakkingen. Met bijvoorbeeld de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) staan onze West-Vlaamse bedrijven voor nieuwe uitdagingen.
Het R3PACK-project zal oplossingen demonstreren op het vlak van design, materiaalkeuze, hergebruik en recyclagetechnieken van niet-huishoudelijke verpakkingen.
Bij de ontwikkeling van nieuwe producten is het cruciaal om steeds bij het begin ook rekening te houden met noden van duurzame verpakkingen.
Katrijn Sabbe, Design Coach & Materialization Expert Howest - projectpromoter R3PACK
Concrete acties:
- Het demonstreren van lokale casestudies voor verpakkingsoplossingen zowel voor primaire, secundaire, tertaire als service verpakkingen binnen het ecosysteem ‘Community Nieuwe Materialen’.
- Het uitbouwen van volgende infrastructuur:
- Circular Solution Lab: gebouwinfrastructuur & apparatuur voor productontwerp
- Pilootlijn voor geavanceerde wasprocessen voor hoogwaardige recyclage
- Karakteriserings- en verwerkingsinfrastructuur voor nieuwe productontwerpen.
Rol en projectpartners
Binnen het project zijn we verantwoordelijk voor de uitbouw van de community Nieuwe Materialen. Samen bouwen we aan de duurzame toekomst van de textiel- en kunststofverwerkende industrie in West-Vlaanderen. Door slimme krachtenbundeling en kennisdeling tussen bedrijven en experten komen we tot resultaten die Spectaculair Circulair zijn.
- Howest – Industrial Design Center (promotor)
- UGent – Laboratory for Circular Process Engineering
- Centexbel
- POM West-Vlaanderen | Fabrieken voor de Toekomst
Met steun van
Dit project is een onderdeel van de GTI West-Vlaanderen en krijgt steun van EFRO-Vlaanderen en Fonds Innoveren en Ondernemen. De totale projectkost bedraagt 1.616.000 euro, waarvan 646.400 euro Europese steun vanuit EFRO, 249.093,75 euro uit het Fonds voor Innovatie & Ondernemen, en 140.625 euro provinciale middelen van Provincie West-Vlaanderen.