Context

Textiel dat de ontwikkeling van vieze geurtjes tegengaat verbetert het draagcomfort, de kwaliteit en levensduur van kleding en andere textielproducten die moeilijk op regelmatige tijdstippen kunnen worden gereinigd zoals interieurtextiel (gordijnen, kussens, matrasbeschermers). Textiel dat tegelijk de ontwikkeling van vieze geurtjes verhindert én die vieze geurtjes absorbeert, leidt tot superieure producten met een uitgesproken meerwaarde.

Onaangename geurtjes in textiel worden ofwel veroorzaakt door micro-organismen (bacteriën) die menselijk zweet metaboliseren of door geuren uit de omgeving (kooklucht, sigaretenrook, enz.). Tot nu toe worden biocides en cyclodextrines op industriële schaal toegepast voor geurcontrole in textielproducten. Helaas zijn beide methoden weinig efficiënt, duur en belastend voor het milieu. Daarom is het nodig op zoek te gaan naar alternatieven.

Biocides verminderen de geur door de geur producerende bacteriën op textiel te doden. Dit heeft echter een negatieve milieu-impact en wordt daarom beter niet gebruikt in niet-medische producten.

Doelstellingen

Het project richt zich op milieuvriendelijke geur-managementtechnologieën, zonder gebruik van biocides of gevaarlijke/zorgwekkende stoffen.

Als alternatief wordt een antikleefcoating ontwikkeld die het aantal bacteriën op textiel kan verminderen; de bacteriën worden met andere woorden niet gedood, maar hun hechting wordt verhinderd. Als anti-adhesiecomponenten gebruiken we: polyethyleenglycol (PEG) derivaten en zwitterionische compounds. Hun doeltreffendheid wordt nog verhoogd door de combinatie met bestaande geurabsorbenten, zoals cyclodextrines, actieve koolstof of zink ricinolzuur (volgens de toepassing in kwestie).  Deze multifunctionele aanpak is vooral aangewezen voor kleding (sport, outdoor, werkkleding) en voor interieurtextiel in een omgeving waar bacteriële vervuiling problematisch is (gordijnen, beschermers, beddengoed… in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen).

Met het TOM project willen we milieuvriendelijke en biocidevrije formulaties en technologieën introduceren voor geurcontrole in textiel die voldoen aan de Europese wetgeving - REACH en de Biocidal Products Regulation) en overeenstemmen met de vereisten van ecolabels Standard 100 by OEKO-TEX®, Global Organic Textile Standard of GOTS.

Projectconsortium

Centexbel (projectcoordinator, België) en DTNW (Duitsland) zijn verantwoordelijk voor het projectmanagement en voor de disseminatie van de resultaten. Centexbel en DTNW voeren samen het onderzoek uit.

De gebruikerscommissie omvat alle relevante bedrijven: coating & textielbedrijven, formuleerders, producenten van chemicaliën, enz.