Bron: EPO


Op basis van een eerste prototype dat werkte met afval uit afvalcontainers en een tweedehands loopband, hebben Victor Dewulf en Peter Hedley een AI-gestuurd systeem voor afvalherkenning en -sortering ontwikkeld dat afvalverwerkingsbedrijven kunnen gebruiken om afval snel en nauwkeurig te sorteren, zodat meer afval wordt gerecycled.

Het sorteren van afval voor recycling is een uitdagende taak, vooral als het gaat om kunststoffen. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de verwarring over wat kan worden gerecycled, het onvermogen om sommige kunststoffen te verwerken, en de volatiliteit van de olieprijs, waardoor nieuw plastic goedkoper kan zijn dan gerecyclede vormen. Als onderdeel van zijn masterscriptie over afvalherkenning met behulp van AI, begon Dewulf samen te werken met Hedley om het probleem aan te pakken. De twee maakten een prototype van een sorteersysteem met behulp van een tweedehands loopband en afval uit de buurt. Hun vindingrijkheid culmineerde in AI-gestuurde afvalherkenning en robotachtige sorteertechnologieën en de oprichting van Recycleye, een bedrijf dat werd opgericht om hun onderzoeksproject te commercialiseren.

Het Recycleye-systeem wordt geïnstalleerd boven de transportbanden van recyclingcentra, waar het beelden vastlegt van passerend afval en AI-algoritmen gebruikt om waardevolle materialen te identificeren. In combinatie met een robotachtige sorteerarm maakt het systeem automatische sortering mogelijk met een veel grotere nauwkeurigheid dan conventionele mechanische of infraroodzichttechnologie en kan het zelfs onderscheid maken tussen kunststoffen die wel en die niet geschikt zijn voor levensmiddelen. Dankzij deze nauwkeurigheid kan het Recycleye-systeem de doorverkoopwaarde van recyclingbalen vervijfvoudigen en de verwerkingskosten verlagen.

Focus op UN Sustainable Development Goals (UN SGD)

Door afvalsortering financieel aantrekkelijker en haalbaarder te maken, zorgt Recycleye ervoor dat meer afval wordt gerecycled, waardoor de productie en het verbruik van koolstofintensieve nieuwe materialen afnemen. Dewulf en Hedley richten zich daarmee op VN SDG 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur) en VN SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie).