Als productiebedrijf is het altijd belangrijk geweest om consistent een kwalitatief hoogstaand product te produceren en te garanderen. Met het project Inspect 4.0 zullen de Universiteit Antwerpen en Centexbel de allernieuwste inspectietechnieken ontwikkelen en testen om de kwaliteitscontrole nog sterker en goedkoper te maken.

MET BEHULP VAN DE NIEUWE MOGELIJKHEDEN VAN MACHINE VISION EN MACHINE LEARNING ZULLEN FLEXIBELE EN NAUWKEURIGE KWALITEITSINSPECTIESYSTEMEN ONTWIKKELD WORDEN.

De technische textielsector speelt een belangrijke rol in de wereldwijde textielindustrie; in 2018 realiseerde de Belgische textielsector een omzet van 6,1 miljard euro, waarvan 2,2 miljard euro werd gerealiseerd door het segment technisch textiel, met 7.600 werknemers. Naarmate de concurrentie uit lageloonlanden toeneemt, wordt het voor Belgische textielproducenten en veredelaars steeds belangrijker om consistent een kwalitatief hoogstaand product te garanderen.


Project website

Uitdagingen voor de industrie

Voor ongecoat, geweven textiel werd de inspectie van oudsher uitgevoerd door mensen, die rollen textiel over een lichttafel zagen gaan en onvolkomenheden met de hand markeerden. De dikte van gecoat textiel werd gewoonlijk bepaald met behulp van radioactieve bronnen. Aangezien beide methoden problemen opleveren (inspectie door mensen is tijdrovend en onnauwkeurig, inspectie met radioactieve bronnen wordt wettelijk geleidelijk afgeschaft) vindt er een overgang naar geautomatiseerde inspectie plaats.

Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van verschillende camera's, gekoppeld aan bibliotheken van textiele defecten, om de gebruiker te waarschuwen wanneer er iets mis is gegaan. Het project Inspect 4.0 tracht deze overgang te helpen realiseren, door de voordelen van dergelijke systemen te belichten en te illustreren.

Oplossingen

Het doel van Inspect 4.0 is te demonstreren hoe machinaal leren en machinale visie worden gecombineerd om flexibele en nauwkeurige kwaliteitsinspectiesystemen te produceren, die kunnen worden ingezet in een reeks van textielproductieopstellingen. In Inspect 4.0 wordt machine vision gezien als een combinatie van camerasystemen die gebruik maken van het golflengtespectrum van elektromagnetische golven tussen het UV-spectrum en het lange golf infraroodspectrum (250 nm - 140 µm), aangevuld met uitgebreide gegevensanalyse.

De combinatie van verschillende camerasystemen kan worden gebruikt om bestaande kwaliteitsinspectiesystemen te vervangen en/of te verbeteren, waardoor de overgang naar een meer geautomatiseerde textielinspectie wordt vergemakkelijkt. De gegevensanalyse zal worden gebruikt voor een machine-leersysteem waarmee fouten kunnen worden opgespoord. Zodra het illustratieve systeem is opgezet, zal worden onderzocht of het mogelijk is de machine in te passen in een breder kader van voorspellend onderhoud. 

Projectpartners

Project funding

TETRA Project gesteund door VLAIO

Tetra is een programma voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen en geïntegreerde opleiding aan universiteiten voor ondernemingen en non-profitorganisaties.