Principe

De Vetterman drum en hexapod tumbler zijn twee instrumenten die worden gebruikt voor het vermoeien van textiele vloerbedekkingsmonsters en het produceren van veranderingen in het uiterlijk door een simulatie van slijtage in het laboratorium. Beide instrumenten veroorzaken veranderingen in het uiterlijk van alle textiele vloerbedekkingen door veranderingen in de oppervlaktestructuur en kleur als gevolg van mechanische factoren.

Testprocedure

Een stalen kogel of een hexapod met noppen rolt willekeurig aan de binnenzijde van een roterende trommel die bekleed is met de proefstukken van textiele vloerbedekking.
Na vermoeiing wordt de verandering in het uiterlijk van de monsters beoordeeld volgens de toepasselijke beoordelingsnorm.

Testapparatuur

vetterman

Vetterman drum tester

Legende

  1. extractie van vezels
  2. roestvrij stalen tap
  3. stalen kogel
  4. steunblad van gevulkaniseerde vezels
  5. metalen trommel
  6. stofzuiger
vetterman test equipment for carpets

Tapijtmonsters van gelijke poolhoogte worden in een roterende trommel geplaatst.

Vetterman carpet wear test

De Vetterman trommeltest wordt uitgevoerd met een stalen kogel voorzien van 14 noppen op gelijke afstand van elkaar op het kogeloppervlak.

De kogel tuimelt in de trommel om beloop en slijtage te simuleren.

hexapod

Hexapod tumbler

Legende

  1. kunststoftrommel
  2. polyethyleen steunblad
  3. hexapod
hexapod stud

De hexapod (zespoot) is een kubus van 50 mm zacht staal met aan elke zijde 25 mm dikke platen gelast. De buitenhoeken van de platen zijn zodanig afgerond dat, wanneer de tapeinden worden aangebracht en de zespoot op een vlakke ondergrond wordt geplaatst, geen metaal de vlakke ondergrond raakt.

Verstuur uw proefstukken naar

Centexbel - Tapijtlab
Technologiepark 70
9052 Gent-Zwijnaarde
Belgium
+32 9 220 41 51
gent@centexbel.be