Een van de grootste uitdagingen voor de textielindustrie is het verminderen van de milieu-impact van de productie en het gebruik van textielproducten.

Synthetische kleurstoffen zijn bijzonder problematisch omdat ze zo ontworpen zijn dat ze niet afbreekbaar zijn en vaak zware metalen bevatten. Als gevolg daarvan blijven veel synthetische kleurstoffen persistent in het milieu. Gerecycleerde polymeren hebben een doffe kleur omdat de kleurstoffen niet verwijderd kunnen worden, wat de waarde van het gerecycleerde product aanzienlijk vermindert.

Naar schatting zijn er momenteel meer dan 10.000 kleurstoffen en pigmenten op de markt, met een wereldwijd jaarlijks gebruik van 700.000 ton.

De overgang naar niet-giftige natuurlijke kleurstoffen is daarom essentieel om de productie van giftig afvalwater te voorkomen en tegelijkertijd waarde toe te voegen aan de eindproducten van fabrikanten.

De COLECOTEX oplossing!

COLECOTEX logo

In het Colecotex Win4Collective project (gefinancierd door het Waals Gewest) ontwikkelden projectpartners Centexbel en Celabor kleurstoffen uit de niet-gevaloriseerde fracties van rabarber en granaatappel en pasten die toe op biogebaseerde vezels.

We zijn erin geslaagd om de kleurstoffen te extraheren en katoen en PLA-stoffen met deze kleurstoffen te verven, en ze hielden zich goed tegen wassen, zweet, wrijven en UV-stralen. We hebben de kleurstoffen ook met succes gebruikt voor zeefdrukken op katoen en linnen. We moeten echter nog werken aan het verbeteren van de kleurstoffen voor PLA-stoffen.

Lees er alles over in de brochure.

Partners en gebruikerscomité

colecotex steering committe

Projectfinanciering