Bron: NBN


Voor de zesde keer organiseerde het NBN op Thanksgiving Day zijn Thank You Event. In Bozar in Brussel werden tijdens deze feestelijke avond vier Belgische experten en 1 NBN partner extra in de bloemetjes gezet. Ze mochten een award in ontvangst nemen voor hun inspanningen op het gebied van de ontwikkeling en promotie van normen.
 

Bedankt, experten!

“Onze experten zetten zich het hele jaar in om normen mee vorm te geven. In alle mogelijke domeinen. Onze samenleving en economie plukken daar de vruchten van”, zegt NBN-voorzitter Johan Haelterman. “We vinden het dan ook heel belangrijk om de mensen die achter de schermen werken te bedanken en hen de erkenning te geven die ze verdienen.”
 

Dit zijn de winnaars

Het hoogtepunt van de avond was de awarduitreiking. Vijf Belgische professionals mochten het podium betreden. Ze kregen, ieder in hun categorie, een welverdiende award mee naar huis.
 

Award categorie ‘KMO’s’: Jean-Pierre Clairbois

Jean-Pierre Clairbois is Senior Advisor bij A-Tech (Acoustic Technologies). In 1989 richtte hij CEN TC226 WG6 op: de technische commissie voor weguitrusting, gespecialiseerd in verkeersgeluidbeperkende constructies. Als voorzitter van deze TC droeg hij bij aan de ontwikkeling van dertien normen. Én voerde hij drie grote Europese studies uit die leidden tot de totstandkoming en verbetering van de normen EN 1793-4, -5 en -6 voor geluiddempende voorziening bij wegverkeer. Na 33 jaar van toewijding aan deze moeilijke materie, geeft hij nu de fakkel door.
 

Award categorie ‘grote bedrijven’: Vera De Glas

Vera De Glas zet zich als R&D-ingenieur bij Sioen NV dagelijks in voor de ontwikkeling van hoogwaardige beschermkleding. Ze is lid van een vijftiental Europese en internationale technische commissies voor beschermende kledij, textiel en persoonlijke beschermingsmiddelen. Bovendien werkt ze als projectleider aan ISO 23616:2022, de internationale norm voor reiniging, inspectie en reparatie van persoonlijke beschermingsmiddelen van brandweerlieden.
 

Award categorie ‘jonge experten’: Bram Rotthier

Bram Rotthier (32) is afdelingshoofd energietechnologie bij de hogeschool Odisee en technisch directeur bij LEVA-EU. Als voorzitter van BEC 125, het technisch comité voor Personal e-Transporters (PeTs), is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van normen voor elektrisch aangedreven transportmiddelen. Ook werkt hij als expert mee aan normen voor fietsen op Europees en internationaal niveau. Bram geeft jaarlijks een lezing aan de studenten energietechnologie aan de hogeschool Odisee over normontwikkeling. Hij is actief als normexpert in IEC TC125 voor elektrische voertuigen, CEN TC333 voor veilig fietsen en ISO TC149 voor fietsen.
 

Award categorie ‘non-profit & academici’: Jean Pierre Cnudde

Jean Pierre Cnudde is emeritus professor aan de UGent. Als geoloog was hij sinds 1986 tot dit jaar hoofd van de Belgische delegatie van CEN 128 SC 8 (lei- en steenproducten voor dakwerk). Hij deed veel onderzoek om tot een betere norm te komen. Als Europees voorzitter van 2005 tot 2014 bereidde hij alle actuele daklei-normen voor. Ook introduceerde hij een nieuwe voltooide versie die unaniem werd goedgekeurd, maar nog officieel moet worden aanvaard. Hij gaf meer dan veertig presentaties, over heel de wereld, vooral aan architecten, bouwbedrijven en dakdekkers.

Uitzonderlijke prestatie: Centexbel

Centexbel mocht de ‘Exceptional achievement award’ in ontvangst nemen voor zijn medewerking aan het Belgisch technisch document (DTD) van mondmaskers. Dit wetenschappelijk centrum voor textielnijverheid ontwikkelde NBN/DTD S65-001:2020: community- en artisanale maskers - gids van de minimale vereisten, confectie, onderhoud en gebruik in slechts één week tijd. In 2020 werd dit document maar liefst 3.689 keer gedownload. In de Europese commissie werd het vermeld als een best practice.