Titel: Inflatable LED balloon
Aanvrager: PRG PROJECTS NV
Uitvinder(s): Frederic Opsomer; Hendrik Claerhout; Marc Fichefet 
Octrooinummer: EP4349437
Publicatiedatum: 2024-04-10


De uitvinding heeft betrekking op een opblaasbare structuur die ontworpen is om afbeeldingen te tonen. De uitvinding heeft ook betrekking op technieken om de opblaasbare structuur op te slaan en in elkaar te zetten, evenals op de toepassingen ervan.

Het probleem

Beeldschermen bieden een uitstekende zichtbaarheid voor mededelingen, berichten of afbeeldingen. De zichtbaarheid van schermen kan echter beperkt zijn, vooral wanneer meerdere kijkers de beelden tegelijkertijd willen bekijken. Dit kan leiden tot onrust onder de mensen en zelfs tot vertrapping. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het gebruik van meer schermen of grotere schermen.

BR102020014461 presenteert een alternatieve schermoptie in de vorm van een opblaasbare ballon die bedekt is met bedrukt nylon. De bedekking is negatief bedrukt, waardoor de boodschap kan worden weergegeven op de niet-bedrukte oppervlakken. In de gebieden die overeenkomen met het bericht zijn LED-strips verwerkt die dienen als achtergrondverlichting om het bericht weer te geven. Dit systeem is echter beperkt tot achtergrondverlichting en kan geen complexe of dynamische boodschappen verwerken. 

US20070014125 beschrijft een opblaasbare ballon met een drijvende lichtbron. De ballon is gevuld met een gas dat minder dicht is dan lucht, waardoor hij kan zweven. De lichtbron kan in de ballon of erbuiten geplaatst worden. Dit systeem is echter niet geschikt voor grootschalige constructies die een groter aantal lichtbronnen en een meer ingewikkelde besturing en energievoorziening vereisen, waardoor het onpraktisch is.

Beide bovengenoemde systemen zijn echter beperkt in het weergeven van complexe en veranderende berichten en in het verwerken van ingevoerde gegevens.

De oplossing

De ontwikkelaars van PRG Projects hebben met succes een opblaasbare structuur gemaakt die is ontworpen voor het tonen van afbeeldingen. Dit opblaasbare raamwerk is lichtgewicht en kan worden opgehangen. Het gewicht per schermoppervlak is aanzienlijk lager in vergelijking met conventionele schermen. Bovendien zorgen de LED-lampjes op het oppervlak van de opblaasbare structuur voor een scherm dat vanuit alle hoeken zichtbaar is. Dit opblaasbare raamwerk is perfect voor het overbrengen van veiligheidsrichtlijnen, het geven van instructies en het verbeteren van de zichtbaarheid van objecten die moeilijk te zien zijn, vooral wanneer de beelden over een groot gebied gezien moeten worden. Bijvoorbeeld in een luchthaventerminal of een fabriek zijn er vaak talloze schermen. Om de zichtbaarheid te verbeteren, kan een opblaasbare structuur deze meerdere schermen vervangen.

De uitvinding richt zich voornamelijk op een opblaasbare structuur voor het weergeven van beelden. Deze structuur bestaat uit verschillende LED-lampjes, een opblaasbare ballon met ten minste één opening en een ondersteunende structuur die de opening van de ballon afsluit. De LED-lampjes zijn bevestigd aan de buitenkant van de ballon.

Daarnaast omvat deze uitvinding nog andere aspecten, zoals een methode om de opblaasbare structuur op te bergen. Deze methode zorgt ervoor dat de kwetsbare opblaasbare structuur met LED-lampjes zonder krassen kan worden opgeslagen. Met deze methode kan de opblaasbare structuur gemakkelijk in een container worden opgeborgen. Bovendien kan de structuur moeiteloos naar een andere locatie worden verplaatst, omdat de container bijvoorbeeld in een vrachtwagen kan worden geplaatst.

Verder omvat de uitvinding een methode om de opblaasbare structuur op te hangen. Deze methode biedt het voordeel dat de kwetsbare LED-lampjes kunnen worden opgehangen zonder dat er krassen ontstaan. Het ophangen van de structuur zorgt niet alleen voor een betere zichtbaarheid van de weergegeven beelden, maar verbetert ook de algehele kijkervaring.

Tot slot kan de opblaasbare structuur worden gebruikt voor het weergeven van afbeeldingen, wat resulteert in een verbeterde kijkervaring en een betere zichtbaarheid van de afbeeldingen. De beelden die op de structuur worden weergegeven, kunnen vanuit alle richtingen worden gezien, wat zorgt voor een uitgebreide visuele ervaring.

drawings

Voordelen

  • Het gewicht per schermoppervlak is aanzienlijk lager in vergelijking met traditionele beeldschermen, dankzij het gebruik van LED-lampjes of strips. De lichtgewicht opblaasbare structuur kan eenvoudig worden opgehangen en biedt een driedimensionaal ontwerp, in tegenstelling tot platte schermen.
  • Terwijl platte schermen alleen optimaal zijn voor kijkers die er recht tegenover kijken, kan de opblaasbare structuur dankzij het lage gewicht worden opgehangen en zorgt het voor een geweldige kijkervaring vanuit elke hoek.
  • De LED-lampjes op het oppervlak van de opblaasbare ballon maken het mogelijk om vanuit alle richtingen te kijken.
  • Deze opblaasbare structuur is perfect voor het overbrengen van veiligheidsmaatregelen, het geven van instructies en het verbeteren van de zichtbaarheid van moeilijk te zien objecten, vooral wanneer beelden over een groot gebied zichtbaar moeten zijn. Bijvoorbeeld op plaatsen zoals luchthaventerminals of fabriekshallen met meerdere schermen, kan het vervangen van deze schermen door een opblaasbare structuur de zichtbaarheid aanzienlijk verbeteren.