Programma

Wil je duurzame keuzes maken bij de aankoop van producten? Duurzaamheidslabels kunnen je daar zeker bij helpen… maar het is niet evident om het geschikte label voor jouw producten te vinden. Tijdens de voormiddagsessie van de “Masterclass Duurzaamheidslabels" wordt informatie over enkele (nieuwe) duurzaamheidslabels en hun certificatie gegeven voor textiel-en kunststoftoepassingen en voor verpakkingen.
Enkele experts geven graag een antwoord tijdens de namiddagsessie op volgende vragen: kunnen duurzaamheidslabels helpen om het duurzaamheidsverhaal van jouw bedrijf kracht bij te zetten? En is er een link met (recente, toekomstige) wetgeving in kader van de biogebaseerde en circulaire economie? 

Inleiding “Duurzaamheidslabels ?!”
Om aan te tonen dat je product duurzaam is, kun je een duurzaamheidslabel gebruiken. Maar wat is een “duurzaamheidslabel”? In deze inleidende presentatie kom je te weten aan welke eisen een goed label voldoet en hoe een duurzaamheidslabel kan helpen om een specifiek antwoord te geven op een vraag vanuit de markt.
Anneke Saey, Centexbel

OEKO-TEX®- Update nieuwe wijzigingen – korte toelichting + Sustainable business model
Naast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen binnen de verschillende Oeko-Tex® labels, wordt het nieuwe Oeko-Tex® Responsible business certificate voorgesteld. Dit certificatiesysteem ondersteunt bedrijven die due diligence in hun eigen bedrijfsvoering en in hun supply chain willen implementeren. Due diligence vormt, naast duurzame producten en procesvoering, een belangrijk nieuw element in de Europese textiel strategie.
Stijn Devaere, Centexbel

OEKO-TEX® MADE IN GREEN – Recognition at the Green Button 2.0 (ENG-online)
The German governmental-run Green Button 2.0 and internationally recognized OEKO-TEX® MADE IN GREEN are well known labels in the textile industry. The presentation gives valuable insights into these sustainable labels and illustrates in how far OEKO-TEX® MADE IN GREEN is recognized by the Green Button 2.0.
Carolin Franitza, Oeko-Tex®

Duurzaamheidslabels GOTS – GRS – OCS – RCS Control Union
GOTS, GRS, OCS en RCS zijn internationale duurzaamheidslabels die iets zeggen over de duurzaamheid van specifieke producten en van het gecertificeerde bedrijf an sich. Tijdens deze presentatie wordt vooral de werking van de duurzaamheidslabels GRS (Global Recycled Standard) and RCS (Recycled Content Standard) toegelicht, twee duurzaamheidslabels voor recycled producten, vooral voor gebruik in de textielindustrie. GOTS (Global Organic Textile Standard) en OCS (Organic Content Standard) focussen op producten met ‘Organic’ content.
Stefanie De Schrijver, Control Union

Green Claims
De Europese Commissie lanceerde op 22 maart 2023 een voorstel voor een nieuwe richtlijn met betrekking tot de onderbouwing en communicatie van expliciete milieuclaims, ook wel de Green Claims Directive genoemd. Deze presentatie zal toelichten waarom dit voorstel tot stand is gekomen en wat het inhoudt.
Caro Coosemans, FOD Volksgezondheid


12u-13u: Lunch    
    


Duurzaamheidscommunicatie en welke rol spelen labels hierin?  
Jouw communicatie over jouw duurzaamheid vertrekt best vanuit jouw eigen verhaal. In deze sessie leer je over het belang van een eigen integraal en authentiek duurzaamheidsverhaal. Labels kunnen de geloofwaardigheid en onderbouwing hiervan ondersteunen (maar niet omgekeerd.) 
Dimitri Barbe, make sense a Springbok Agency
 

Praktijkgetuigenis AS Adventure (online)
Claudia Verswyver
 

Financier de energietransitie in jouw bedrijf 
Met de stijgende energieprijzen enerzijds en de klimaatdoelstellingen anderzijds, nemen heel wat bedrijven hun energieverbruik onder de loep. Heeft jouw onderneming plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Tijdens deze infosessie krijg je een overzicht van de mogelijke ondersteuning bij VLAIO.
Tine Demoor, Vlaio

Financier wetenschappelijk talent in jouw bedrijf
Train-on-the-job adhv een Baekeland mandaat een onderzoeker in je bedrijf. En krijg hiervoor tot 80% van de kosten gesteund door VLAIO. In deze presentatie kom je te weten hoe je dit als bedrijf kunt toepassen.
Kris Honraet, Vlaio

Inschrijven

Ik schrijf me in voor
Indien u met de wagen naar Centexbel Zwijnaarde komt, vul uw nummerplaat hier in om gratis te kunnen parkeren.

Don't use spaces and/or hyphens, eg. 1ABC123

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.

Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Graag vernamen wij u de naam van de vervanger.

Deelname

Deelnameprijs: 375 euro (excl. BTW)


De VLAIO subsidie van 70% werd verrekend in deze kostprijs! 

Daarom komt deze opleiding NIET in aanmerking voor de VLAIO KMO-portefeuille

industriebeeld

Deze Masterclass maakt deel uit van het #industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners, waaronder Centexbel, een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Industrie 4.0, Digitalisering & Duurzaamheid. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen

#industriepartnerschap #sterkondernemen