Programma
Op 30 maart 2022 publiceerde de Europese commissie de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel die voortkomt uit de EU Green Deal. De strategie beoogt de negatieve gevolgen van het consumeren van textiel tegengaan zodat in de toekomst enkel nog duurzame en circulaire textielproducten binnen de EU vermarkt worden.
Sindsdien werden heel wat wetgevende initiatieven opgestart, zoals de Ecodesign for Sustainable Products Regulation, wetgeving i.v.m. Corporate Due Diligance and Corporate Sustainable Reporting, het vooronderzoek naar de Delegated Act voor textiel en aanpassing van de Textile Labling Regulation, wetgeving ivm Green Caims, het sleutelen aan de Waste wetgevingen en de gelinkte End-of-waste criteria… Enkele wetgevend initiatieven zijn al geïmplementeerd terwijl andere nog in ontwikkeling zijn.
Met deze Masterclass willen we u een algemeen overzicht geven van hoe al deze initiatieven op mekaar inspelen en gaan we dieper in op enkele specifieke wetgevende initiatieven om u up to date te houden wat betreft geïmplementeerde en aankomende wetgeving i.v.m. duurzaamheid.
Algemene inleiding: Status groene wetgevende initiatieven
Sinds de publicatie van de strategie voor duurzaam en circulair textiel zijn tal van wetgevende initiatieven opgestart. Sommige daarvan zijn inmiddels afgerond, andere bevinden zich nog in volle ontwikkeling. Volgens Euratex zijn er maar liefst 16 wetgevende initiatieven van toepassing op een textielproduct. In deze sessie geeft Edwin Maes een helder overzicht van al deze initiatieven. Hij zal daarnaast bij een aantal daarvan dieper ingaan, zodat u volledig up-to-date bent over hoe deze initiatieven zich tot elkaar verhouden en welke toekomstige evoluties mogelijk zijn.
Edwin Maes - Centexbel
Normalisatie: circulaire en duurzame normen
Door het groeiende belang van circulair aankopen werd in Nederland een norm voor circulair textiel ontwikkeld. Mede omwille van dit toenemend belang én de opkomende wetgeving rond circulariteit in de textielsector, besliste CEN TC 248 "Textiles and Textile Products" om deze norm op Europees niveau verder te ontwikkelen. Hiervoor werd de werkgroep CEN TC 248 WG 39 "Circular Economy for Textile Products and the Textile Chain" opgericht.
Binnen deze werkgroep worden momenteel zeven normen ontwikkeld die de implementatie van circulariteit in de textielindustrie moeten ondersteunen. Daarnaast lopen nog enkele andere normalisatieprojecten die een impact hebben op het duurzaamheidsniveau van textiel.
Tijdens deze sessie krijgt u toelichting bij deze normen en hun mogelijke toepassingen in de praktijk.
Edwin Maes - Centexbel
Duurzaamheidsrapporteing en due diligence en de invloed op KMO’s
Om grote bedrijven aan te zetten tot een verantwoorde bedrijfsvoering implementeerde de Europese Unie corporate sustainability reporting (CSRD) en corporate sustainability due diligence (CSDDD) wetgeving. Alhoewel deze wetgevingen vooralsnog niet van toepassing zijn op KMO’s ondervinden zij toch gevolgen. De evolutie van deze wetgeving en hun invloed op KMO’s zal uit de doeken gedaan worden door Boris Verbrugge die ook een inkijk geeft hoe KMO’s hierop kunnen reageren en zich voorbereiden.
Boris Verbrugge - Möbius
Hoe een dubbele materialiteisanalyse uitvoeren
Omwille van de nieuwe verplichtingen inzake duurzaamheidsrapportering zijn bedrijven genoodzaakt een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren. In deze sessie wordt een overzicht gegeven van de resultaten van de dubbele materialiteitsanalyse voor de textielsector, die werd uitgevoerd op vraag van Fedustria. Deze oefening was gericht op het identificeren van relevante duurzaamheidstopics voor de sector, om bedrijven voor te bereiden op hun rapporteringsverplichtingen en op B2B-vereisten, maar ook om een dialoog te stimuleren op sectorniveau.
Boris Verbrugge - Möbius
Inleiding tot de PEF (Product Environmental Footprint), met een focus op textieltoepassingen
De Product Environmental Footprint (PEF) is een door de Europese Commissie ontwikkelde methode op basis van levenscyclusanalyse (LCA). Het doel is om een uniform en consistent systeem te creëren om de milieu-impact van producten te beoordelen volgens Europese richtlijnen. Voor diverse productgroepen, waaronder kledij, worden product category rules (PCR) opgesteld. In deze sessie wordt de PEFCR voor kledij besproken en gepositioneerd tegenover het bestaande EPD (Environmental Product Declaration) systeem.
Sofie Huysman - Centexbel
Normen voor een Digitaal Product Paspoort
Digital Product Passports (DPP’s) geven informatie over de duurzaamheid van producten, zoals materiaal en herkomst. Ze helpen gebruikers duurzame keuzes te maken en bevorderen de circulariteit van producten. Vanaf 2027 worden DPPs verplicht in de EU voor textielproducten, wat consumenten en bedrijven helpt om duurzamer te handelen. GS1 speelt een cruciale rol door de QR Code powered by GS1 en de rol van gestandaardiseerde en geharmoniseerde dataverzameling te ondersteunen.
Tijdens deze middag krijg je inzicht in de praktische toepassingen, een 5-stappenplan hoe je aan de slag kan gaan en praktijkvoorbeelden uit de mode en textielindustrie.
Kai-Wing So, Jeanet van der Stoel, Wim Van Edom, Robine Arnoys - GS1 Nederland
EPR for textiles in Europe: A turning point for the textiles circular economy (ENG – online)
The post-consumer textile sector in Europe is under serious strain, with sorting facilities overwhelmed by rising volumes and limited downstream outlets. Extended Producer Responsibility (EPR) schemes, if well-designed, can help fix this broken system by securing funding, driving infrastructure investment, and promoting transparency and collective progress toward reuse and recycling targets. While France has over a decade of experience with textile EPR, early-stage schemes in the Netherlands, Latvia, and Hungary are just beginning to take shape. The recent political agreement on the Waste Framework Directive revision at EU level will make EPR mandatory across all EU Member States, offering a unique opportunity to build more harmonised, effective systems. Yet, urgent action and support are still needed to ensure these frameworks truly help the struggling textile reuse and recycling sector.
Philippe Doliger - European Recycling Industries' Confederation (EuRIC)
Wegens de vele inschrijvingen bieden we nu ook de optie aan om online deel te nemen aan deze masterclass.
Vermeld ONLINE bij je inschrijving in het vakje "free comment, additional information" indien je voor deze optie kiest.
Deelname
Deelname
€ 199,00 (excl. BTW)
De VLAIO steun van 85% is inbegrepen in de prijs!
Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.
Dit seminarie maakt deel uit van het #industriepartnerschap waarbinnen 13 Vlaamse partners, waaronder Centexbel, een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 6 volgende thema’s: AI, Circulaire Economie, Cybersecurity, Digitalisering, Klimaat & Energie en Industrie 4.0. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen.
#industriepartnerschap #sterkondernemen