Onze technologische adviseurs begeleiden u tijdens elk project of probleemoplossende actie en staan ten alle tijde in nauw contact met uw bedrijf. Om u het best mogelijke advies te verlenen kunnen zij terug vallen op een sterk team van onderzoekers en laboranten.

Hygiëne en medische hulpmiddelen

Hygiëne is een heel belangrijk aspect van textiel dat wordt toegepast in ziekenhuizen en voor gezondheid.

Medische hulpmiddelen worden ontwikkeld om de integriteit en het comfort van mensen met een beperking, met zware verwondingen of brandwonden te verzekeren. Terwijl sommige hulpmiddelen het lichaam ondersteunen zijn andere ontwikkeld om slecht of niet werkende organen te vervangen.

Medische hulpmiddelen omvatten o.a. implantaten, orthesen, klassieke of slimme prothesen, "scaffolds" voor weefselreconstructie, verzorgingsproducten, invasieve prothesen, sensoren, passieve of actieve stimulatoren... maar ze omvatten evenzeer minder gesofisticeerde producten zoals wondverbanden en kompressen.

Al deze medische hulpmiddelen worden toegepast in de gezondheidszorg. Medicijnen behoren niet tot de groep van medische hulpmiddelen.

Technisch Textiel, Interieurtextiel en meubelstoffen

Technisch textiel wordt onderverdeeld in een aantal categorieën volgens hun eindtoepassing.

Het classificatiesysteem ontworpen door Techtextil, Messe Frankfurt Exhibition GmbH, wordt vaak gebruikt in Europa, Noord-Amerika en Azië, en beschrijft de volgende toepassingsgebieden: 

Agrotech, Buildtech, Clothtech, Geotech, Hometech, Indutech, Medtech, Mobiltech, Oekotech, Packtech, Protech, and Sporttech, Architech (Architectural textile), Military textiles, Autotech (Automobile textiles), Smartech (Smart Textiles), Wearable computers.

Garenengineering

Elk type textiel, om het even waartoe het wordt gebruikt of ongeacht zijn functionaliteiten, wordt gemaakt van vezels en/of garens die beschikbaar zijn in alle soorten vormen, samenstellingen en types.

Het grootste onderscheid bestaat tussen natuurlijke vezels en man-made kunstvezels en synthetische vezels.

Omdat vezels en garens een cruciale rol spelen in het bepalen van de uiteindelijke eigenschappen van een textielmateriaal, vindt heel wat innovatie plaats in het stadium van de garenengineering, zodat er elk jaar opnieuw veel innovatieve vezels en garens op de markt worden gebracht.

Centexbel slaat deze nieuwe types nauwgezet op in zijn databank.

Onze wetenschappelijke en labomedewerkers zijn experts in het karakteriseren van garens en vezels via chemische, fysische en microscopische technieken.

Centexbel begeleidt en adviseert bedrijven in het selecteren van vezels en garens om bijvoorbeeld comforteigenschappen te verkrijgen, of om de mechanische eigenschappen te verbeteren, met het oog op chemische functionaliteiten, brandgedrag, enz.

Omdat elke vezel zijn eigen eigenschappen en functionaliteiten bezit is de selectie van de goede vezel cruciaal voor het eindproduct!

Duurzame Processen, Coaten en Veredelen

Door het coaten van textielsubstraten of door de oppervlakte te behandelen, verhoogt de producent de waarde van zijn/haar product in hoge mate.

Nieuwe toepassingsgebieden, maatschappelijke evoluties en marktwijzigingen zetten bedrijven ertoe aan om in te spelen op deze uitdagingen op een flexibele en efficiënte manier door innovatieve technieken, polymeren of additieve toe te passen en/of door hun producten aan te passen aan nieuwe assemblage-technieken zoals het lassen of verkleven (bv. via hotmelt) van stoffen (met andere materialen) ...

Onze technologische adviseur ondersteunt bedrijven in het zoeken naar de beste manier om hierop in te spelen met het oog op het verhogen van hun competitiviteit en innovatiekracht.

Vloer- en decoratieve wandbedekking

Textiele, gelamineerde en veerkrachtige vloerbedekking (kamerbreed tapijt, tapijttegels, planken) en decoratieve wandbekleding (op rol of als paneel) vallen onder de Europese Bouwproductenrichtlijn of "Construction products Regulation" (CPR) 305/2011.

De technologische adviseur informeert u over de wettelijke reglementen en over de Europese en internationale normen en technische vereisten.

U kunt hem ook contacteren voor informatie over en begeleiding op het vlak van innovatie, productanalyses en voor alle andere praktische en technische vragen.

Ecologisch advies

Omwille van de steeds grotere noodzaak om te schakelen op ecologische productieprocessen, steunt Centexbel de industrie door middel van een gevarieerd aanbod aan relevante onderzoeksprojecten, door een voortdurende opvolging van de milieuwetgeving en door het organiseren van opleidingen, de publicatie van de maandelijkse milieufax (abonnement) en door het begeleiden van individuele bedrijven.

Duurzame producten en kwaliteit

Duurzame producten zijn producten die een duidelijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de sociale- en milieu effecten binnen de gehele "Life cycle", vanaf de ontginning van grondstoffen tot hun uiteindelijke afdanking.

REACH advies

REACH - Registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen. Verordening (EG) nr. 1907/2006 - REACH - wil een veilig gebruik van chemische stoffen en preparaten in de hele industriële productieketen garanderen en legt daarom niet alleen verplichtingen op aan de producenten en importeurs van chemische stoffen wat betreft het verzamelen en verspreiden van informatie over de kenmerken van de stof, maar ook aan de downstreamgebruikers, zoals textielfabrikanten. Elke downstreamgebruiker moet immers zorgen voor een correct veilig gebruik van chemische stoffen en erop toezien dat de nodige informatie naar de keten wordt gestuurd, ook over stoffen die in voorwerpen zitten.

De Centexbel-aviseur begeleidt u bij alle praktische zaken en testprogramma's rond gevaarlijke stoffen.